14. dubna 2021

CNN Prima News: Kulhánek je jen další králík vytažený z klobouku. Vláda Babiše Česku škodí

(CNN Prima News) Na post ministra zahraničí navrhnou sociální demokraté Jakuba Kulhánka. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka je to však jen „další králík vytažený z klobouku“. „Do takové pozice by měl vstupovat politik, který už má něco za sebou,“ uvedl Skopeček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Považuji za tragédii a personální vyčerpanost sociální demokracie, že neposílá na důležitou pozici ministra zahraničích věcí politika, který se v nižších patrech politiky pohyboval,“ řekl poslanec Skopeček.

Podle něj je ministr zahraničí výrazná politická persona a tento resort by měl vést člověk, který už má něco za sebou. „Kulhánek je další králík vytažený z klobouku. Je dobrý úředník a zastával řadu náměstkovských pozic, ale to ještě nic neříká o jeho politických schopnostech,“ konstatoval.

Ekonomický expert ODS komentoval i nedávnou výměnu na postu ministra zdravotnictví. Nový ministr Petr Arenberger ho prý zklamal hned v prvních dnech, kdy změnil podmínky pro sportování mládeže. „Spousta činovníků z fotbalového prostředí, kteří trénují mládež, se před víkendem připravovala, že bude moci začít trénovat děti,“ komentoval Skopeček rozhodnutí ministra, který v sobotu oznámil, že chce, aby se lidé shromažďovali maximálně po dvou osobách.

„Naděje, kterou ministr přinášel, že konečně přestane chaotismus v opatřeních vlády, se nepotvrdila. Chaos pokračuje, a to v ještě větší míře,“ dodal.

Je to jen hra komunistů

KSČM vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Novinářům to v úterý řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle Skopečka však není důvod k panice. „Já bych opravdu klidnil emoce, protože se může ukázat, že je to jen hra komunistů,“ řekl poslanec s tím, že není vůbec jasné, zda to komunisté myslí vážně. „Vzpomeňme si, když jsme hlasovali o několika státních rozpočtech. Vždy vládu strašili, že rozpočet nepodpoří a že vláda ztrácí důvěru. Po těžkých jednáních ji stejně podpořili,“ upřesnil.

Podle něj se komunisté snaží dostat zpět hlasy voličů, o které přišli kvůli úzké spolupráci s vládou. „Vidí, že ztrácejí preference a že se možná nedostanou do Sněmovny. Na poslední chvíli se těmito mimikry snaží voliče přesvědčit, že je to strana, která vládu nepodporuje,“ doplnil Skopeček. Možné hlasování o nedůvěře vládě však nevyloučil. „Po zprávě komunistů se rozeběhla jednání ve Sněmovně mezi opozičními stranami, jak na tento vývoj reagovat. My máme postoj jasný. Tato vláda neměla nikdy naši důvěru,“ řekl poslanec ODS.

Nechtěl by prý zažít, že by se Sněmovna rozpustila. „Zeman by vyhlásil volby a měli bychom tu pozměněnou vládu, do které by si nominoval ještě více svých lidí. Jsem si jistý, že by prezident této situace využil. Mohlo by se stát, že bychom měli vládu Andreje Babiše se změnami, které by si prosadil Zeman,“ uvedl.

Podle něj si prezident už dokázal prosadit své. „Odvolal lidi, kteří mu nebyli po chuti. Andrej Babiš je vůči prezidentovi ve stále větší submisivní roli. To, jak vládne Babiš v posledních měsících, není ku prospěchu Česku a jeho rozvoji. Tato vláda zemi škodí,“ doplnil Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS