23. prosince 2019

Nový stavební zákon – místo urychlení jen ochromení

(www.ods.cz) Komentář Martina Kupky ke končícímu připomínkovému řízení k rekodifikaci stavebního práva

Martin Kupka: „Dnes končí lhůta pro podání připomínek k návrhu rekodifikace stavebního práva, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jsem přesvědčený, že většina připomínek bude kritických a striktně odmítavých.

Vyčítám návrhu nového stavebního zákona zejména zbytečnou a velmi nebezpečnou institucionální změnu spočívající ve vytvoření centrálního stavebního úřadu. To nepovede k urychlení, ale naopak k ochromení stavebního řízení a následnému poškození stavebního průmyslu v České republice. To potvrzuje analýza ministerstva vnitra, kterou bude na nejbližším jednání probírat vláda. Analýza říká, že tato změna vyjde na 204 miliard korun a ochromí výstavbu až na 18 měsíců!

ODS místo toho iniciovala a prosadila kompletní elektronizaci stavebního řízení, což je cesta k jeho urychlení a poskytování služeb odpovídajících požadavkům 21. století.

Předpokládáme, že města, obce i kraje návrh na vytvoření nového centrálního stavebního úřadu jednoznačně odmítnou. V okamžiku, kdy je jedním z největších problémů České republiky nedostatek kvalifikovaných úředníků, nelze spoléhat na to, že tento problém bude vyřešen vytvořením nového úřadu. Nehledě na to, že by tak vznikla nová mocenská struktura s příslušnými směrnicemi, nařízeními, kancelářemi, auty a centralistickým řízením, které by oddálilo reálný výkon stavebního práva od občanů.

ODS podnikne všechny dostupné kroky, aby k institucionální změně podle vládního návrhu stavebního zákona nedošlo. Pokud vláda nevyslyší naše volání a argumenty, připravíme vlastní novelu stavebního zákona.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu