21. března 2021

CNN Prima News: Vláda je směšná, jen přikazuje. Měla by nechat lidi fungovat a věřit jim

(CNN Prima News) Lidé dodržují opatření, která dávají smysl, míní šéf poslanců ODS a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil, že místo neustálých zákazů by měla vláda vsadit na individuální odpovědnost lidí.

Jsme v domácím vězení, napsal jste na Twitter. Chtěl byste úplně zrušit omezení volného pohybu?

Zákaz pohybu mezi okresy je úplně absurdní. Někdy žijete na hranici okresu a nemůžete o několik set metrů dál. Je špatně, že vláda zakazuje návštěvy příbuzných. Mnohem lepší je sázet na individuální odpovědnost lidí. Naprostá většina dodržuje opatření, která mají smysl a logiku. Jsou schopni ochránit sebe i své blízké, mají svůj rozum. Ne že vyšleme desetitisíce vojáků a policistů na silnice, kde snad teď budou kontrolovat i cyklisty.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tvrdí, že pokud by zákaz přejíždění mezi okresy nebyl, přibude denně až 30 tisíc nově nakažených. Omezení pohybu podle něj přispívá k tomu, aby epidemie nezrychlovala.

Ničím to nedoložil. Je to takové strašení, aniž bychom měli konkrétní data. Před dvěma týdny vláda řekla, že nákaza se nejvíce šíří ve firmách a nařídila povinné testování. Teď najednou říká, že nejdůležitější je necestovat z okresu do okresu. Ani zákaz vycházení po 21. hodině nedává smysl. Za 14 dní už bude večer světlo a lidé na vesnici nebudou smět legálně vyjít ven a projít se? To je úplně absurdní.

Není to od vás jen populistický návrh? V tabulce o rozvolnění koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v nejhorším vývoji počítá s omezením volného pohybu až do 10. května.

Tak to není. Popsali jsme, jak bude vypadat stav, když vláda úplně selže. To není naše varianta. Nazvali jsme to jako vládní fiasko. Vzpomeňme si na výzvy vlády: Vydržte tři týdny, dva týdny, do Vánoc, do Velikonoc. A není nic, žádná naděje, že by se něco změnilo. Pořád jen to samé: Musíme prodloužit nouzový stav, musíme posílit policejní kontroly, ještě zakážeme tohle a tohle. A nefunguje to, vidíme to na číslech. Nejsou dobrá, nemocnice zažívají obrovský nápor. Ale přijali jsme pandemický zákon, který by to řešil. Zbytečné zákazy jen snižují ochotu dodržovat i logická a správná opatření.

Ta jsou podle vás jaká?

Určitě má smysl používat roušky tam, kde je větší koncentrace lidí – v MHD, tramvajích, autobusech, metru, vlacích. Ale nemá smysl zakazovat sociální život. Přece jsme rozumní. Po roce už všichni vědí, že pokud chci jet ke svým rodičům nebo prarodičům, tak mám mít roušku. Jako první bychom měli každopádně řešit návrat dětí do škol. Je to neuvěřitelná škoda a bude to mít dopady. Podle čísel, která máme k dispozici, jsou české děti nejvíce doma z celé Evropy. Vláda nemá žádný plán a pomalu se blíží konec školního roku. Každopádně by měla nechat lidi, aby mohli fungovat a určitě budou dodržovat rozumná hygienická opatření.

Věříte, že většina lidí by nařízení neporušovala?

Ano. Drtivá většina lidí chce ochránit sebe i své blízké. Je směšné, co vláda říká. Viděl jsem titulek, že z chaty můžete, ale na chatu už ne. Místo toho, aby vláda řekla, ať jsou lidé raději na čerstvém vzduchu, když bude hezky a šli do přírody, kde není velká koncentrace lidí, tak pořád dává příkazy a zákazy a drží lidi ve městech.

(Autor: Barbora Zpěváčková)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS