15. listopadu 2023

Rozhlédněte se kolem sebe

(www.ods.cz/region.vysocina) Mám rád podzim. Nejen pro jeho barevnost a příjemnou melancholii, ale také jako čas připomenutí si významných národních událostí, 28. září, 28. říjen a 17. listopad.

S podzimem je každoročně spojené i předávání státních vyznamenání prezidentem republiky. Letos jsem mohl poprvé sledovat celý ceremoniál ve Španělském sále Pražského hradu osobně. Jméno snad každého prezidentem oceněného laureáta mám spojené s výjimečným příběhem, těžko bych hledal někoho, kdo by mi do seznamu vyznamenaných nepasoval. Moc mě těší, že mezi nimi byli třeba pan Petr Pithart, dnes již zesnulý pan Karel Schwarzenberg, zpěváci Ida Kelarová, Marta Kubišová a Vladimír Mišík anebo vědci Jiří Grygar a profesor Bedřich Moldan. Obzvlášť hrdě jsem sledoval vyznamenání elit, které jsou spojeny s Krajem Vysočina. Byla to výjimečná atmosféra, ze které byla cítit vzájemná úcta a respekt jak ze strany udělujícího, tak všech vyznamenávaných.

I my už 16 let budujeme tradici udílení Nejvyšších ocenění Kraje Vysočina. Cen, které jsou pravidelně předávány lidem, kteří se zasloužili o budování dobrého jména našeho kraje, jsou přirozenými autoritami pro své blízké, okolí i kolegy, uznávanými odborníky nebo mimořádnými talenty. Krajské zastupitelstvo letos rozhodlo o udělení nejvyššího ocenění dvěma ženám a pěti mužům. Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina za rok 2023 získala talentovaná operní pěvkyně Miroslava Časarová a také knihovnice Jana Vejsadová, která se zasloužila o první zpřístupnění internetu pro nevidomé a slabozraké v České republice. Medaili jsem měl tu čest předat také mimořádně nadanému studentovi matematiky a přírodovědných oborů Matěji Doležálkovi, hlavnímu pořadateli Evropského festivalu filosofie ve Velkém Meziříčí Milanu Dufkovi a talentovanému akordeonistovi Viktoru Stockerovi. Mezi oceněné osobnosti patří nestor českého bramborářství Jiří Zvolánek a charismatický a energický emeritní primář Nemocnice Pelhřimov, uznávaný a respektovaný internista a propagátor nových metod gastroskopie a vyšetření tlustého střeva doktor Vladimír Leman.

Speciální bronzovou pamětní medaili obdržel in memoriam Josef Serinek, protinacistický odbojář romské národnosti, který se zasloužil o osvobození Bystřice nad Pernštejnem. Jeho příběh dlouho čekal na připomenutí.

Výčet oceněných se rok o roku rozšiřuje, protože pracovitých, vzdělaných, úspěšných a především výjimečných lidí mezi námi žije nepočítaně. Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina bylo historicky uděleno už 140 osobnostem. Rozhlédněte se kolem sebe a příští rok nám o nich dejte vědět. Letošním laureátům srdečně gratuluji.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS Jihlava