20. září 2022

Unikátní projekty pro Zbraslav 2022-2032

Našim cílem je realizovat vize a projekty, které by měly ozdobit Zbraslav. Velmi se zajímáme o to, které významné projekty by na Zbraslavi v horizontu deseti let měly vzniknout. Přístup současného vedení radnice není moudrý a uvážlivý. Radnice nediskutuje s občany, co a kde by mělo vzniknout. Chceme to změnit. Chceme více naslouchat a realizovat opravdu to, co je na Zbraslavi potřeba. Po vybrání a zacílení na hodnotný projekt má přijít fáze plánování, rozpracování do skoro finální podoby a ve správný okamžik žádat o investiční prostředky přes příslušný dotační titul.

Ve srovnáním s Radotínem, kde za poslední roky vzniklo tolik hodnotných projektů je na tom Zbraslav hodně špatně. Za připomenutí velkých a hodnotných radotínských projektů stojí uvést sportovní halu, biotop a krytý bazén. Jako příběh z jiné dimenze se jeví realizace projektu multifunkční budovy pro potřeby základní umělecké školy, městské policie a kulturně komunitního centra. Hodnota projektu je 100 milionů korun a multifunkční budova byla úspěšně otevřena minulý rok. V roce 2023 je v plánu zahájení výstavby Centra Radotín, kde mají vzniknout nové byty, obchodní třída, náměstí a nové společné prostory pro úřad městské části. Je velmi smutnou skutečností, že se něco podobného neděje i u nás na Zbraslavi. Rozdíl v počtu projektů a jejich kvalitě je opravdu markantní.

Na Zbraslavi může vzniknout mnoho unikátních projektů:

Projekt plovoucí plovárna

Na Zbraslavi vždy bývalo přístaviště parolodí. To bylo tehdy, když Zbraslav byla ještě vyhledávanou turistickou destinací pro řadu výletníků z Prahy. Dnes už ale bohužel není. Máme na Zbraslavi jednu zastávku lodí pro oba směry na levé straně, téměř žádný turista ale zde již nevystupuje. V rámci projektu oživení zbraslavského vltavského břehu/nábřeží navrhujeme umístění plovoucí plovárny. Jedná se v podstatě o velký nekrytý bazén, plovárna v podobě lodi umístěná na břehu řeky a sloužící pro potřeby koupání výletníků. Ideální lokace plovoucí plovárny je v místě bývalého přístaviště parolodí na Závisti. Na obrázcích můžete vidět, jak projekt plovoucí plovárny funguje v Německu anebo v Rakousku.

Projekt plovoucí plovárny může znamenat návrat Zbraslavi na výsluní jako turisticky vyhledávané destinace.

Projekt přístaviště lodí

Oba břehy Vltavy vykazují známky neuspořádanosti a chaotičnosti. Nejedná se o důstojná a vyhledávaná místa na Zbraslavi. Psali jsme o projektu plovoucí plovárny, který by mohl vzniknout na pravé straně Vltavy. Levý břeh Vltavy by mohl být přeměněn na zbraslavské nábřeží. Mělo by se jednat o zpevněnou plochu, betonové molo, které by sloužilo jako korzo. To by se dalo využít i jako přístaviště malých lodí. Proč nevyužít tento obrovský potenciál? Kolik městských částí v Praze se může chlubit přístupem jak k Vltavě, tak k Berounce? Toto je něco, co musí Zbraslav započítat do svých plánů. Nečinnost Zbraslavi ve využití vltavských břehů je trestuhodná.

Naším cílem je udělat oba vltavské břehy vyhledávanou atrakcí především pro zbraslavské občany.