13. září 2022

Bezpečnost na Zbraslavi

Bezpečnost na Zbraslavi je ožehavým tématem. Každého z nás překvapí občasné řádění zlodějů. Má ale zbraslavská radnice potřebné nástroje na potírání kriminality? Bohužel ne dostatečné. Protože Zbraslav patří pod Prahu, tak starosta nemůže zřizovat obecní policii a zadávat jí úkoly. I s případným kamerovým systémem to tak jednoduché není, protože ten účinně může obsluhovat jen policie. Nechceme slibovat vzdušné zámky, přesto má Zbraslav možnosti, jak bezpečnostní situaci ovlivnit.

Ta spočívá ve spolupráci s bezpečnostními složkami. Příští zbraslavské vedení musí být v této otázce aktivnější a prosadit si na vedení magistrátu stálou policejní služebnu na Zbraslavi.

Spolupráci a podporu musí mít i další složky připravené Zbraslavi pomoci v těžkých časech – jako třeba dobrovolní hasiči. Kromě toho může Zbraslav upravovat veřejný prostor tak, abychom se zde cítili bezpečněji. Na Zbraslavi je spoustu neosvětlených míst. Nejkřiklavějším případem je Okruh na horní Zbraslavi. Neosvětlená místa lákají k znečišťování a rušení nočního klidu. Navíc to komplikuje práci projíždějícím policistům. Proto jsme se v programu zavázali k lepšímu osvětlení zbraslavských veřejných míst.

Většina drobné kriminality má původ ve špatné sociální situaci našich spoluobčanů. V této věci naše radnice ale trestuhodně zaspala. Proto jsme vytvořili ambiciózní sociální program. Od integrace cizinců, nabídnutí části obecního bytového fondu jako sociálního bydlení až po stabilizování situace na základní škole, která také může pomoci se sociální situací jejích žáků. Části problémů se tak dá předejít za zlomek ceny přehnané represe.

Pokud vám záleží na větší bezpečnosti Zbraslavi, tak kromě kandidátky Společně pro Zbraslav, můžete volit naši kandidátku Spolu pro Prahu. Jedině tak budete mít jistotu, že se konečně zbraslavským problémům bude věnovat i magistrát a třeba se zde otevře i ta nová policejní služebna.

Martin Medvíď

kandidát SPOLEČNĚ pro ZBRASLAV