22. září 2022

Zbraslav musí umět investovat i do větších projektů, než jsou dětská hřiště

(SPOLEČNĚ PRO ZBRASLAV) Zbraslav, dříve královské město, dnes pražská městská část, která leží na soutoku dvou řek – Berounky a Vltavy. Jak by se měla v následujících letech rozvíjet? Co je potřeba změnit? A jak bude vypadat samotná kampaň Společně pro Zbraslav? Na to jsme se zeptali lídra volební koalice a předsedy místního sdružení ODS Zbraslav MUDr. Ing. Davida Macků.

V těchto volbách vytvořila ODS a TOP 09 volební koalici Společně pro Zbraslav. Co Vás k tomu vedlo?

S místní buňkou TOP 09 jsme zjistili velmi těsný průnik našich vizí a plánů, jak změnit Zbraslav k lepšímu. Nechtěli jsme tříštit síly zodpovědných stran na Zbraslavi, a proto jsme vytvořili koalici Společně pro Zbraslav složenou z pravicových stran, která bude pracovat na rozvoji naší městské části.

Do čeho by mělo vedení Zbraslavi podle lídra Společně pro Zbraslav investovat především?

Naši občané vidí v okolních městských částech a obcích obrovský rozvoj veřejné infrastruktury a velkých veřejných projektů. Zcela logicky se ptají, proč se nemůže podobně rozvíjet i Zbraslav. Oprávněně požadují to, co vidí u našich sousedů. Zbraslav si zaslouží také krásné ulice s dobrou občanskou vybaveností, nové kryté sportoviště, koupaliště či služebnu městské policie.

Bohužel jsme se za osm let na Zbraslavi moc nepohnuli. Máme opravené parky a nová školní hřiště pro děti. To je sice hezké, ale jedná se o drobné projekty, které jsou v zásadě pro městské části dnes již samozřejmostí. Já chci, aby za osm let vlády byly vidět i velké investice, unikátní projekty hodné obdivu, na které budou Zbraslaváci hrdí, stejně jako mohou být na své projekty hrdí občané Radotína.

Co by se mělo na radnici změnit v prvé řadě?

Chtělo by to více komunikace a diskuze s občany nad důležitými body rozvoje Zbraslavi. Týká se to například umístění veřejného místa na komunitní a společenské setkávání pod otevřeným nebem. Toto místo bylo dříve na Slunečním městě – na prostranství před Dětským domovem Charlotty Masarykové. Zde se konaly různé kulturní a společenské akce včetně cirkusu. To zaniklo vytvořením parku Žabovřesky. Nyní takový prostor nemáme. Obávám se, že se současné vedení radnice již rozhodlo, že prostor na konání velkých společenských akcí bude na Zbraslavském náměstí.

Ale historické náměstí je v křížové podobě, není tady místo na vytvoření velkého prostoru pro větší společenské akce…

Pokud nedojde v brzké době k zásadní změně, bude realizován projekt rekonstrukce Zbraslavského náměstí v půlkruhové variantě vzniklý v posledním volebním období. Tímto řešením se však zpomalí doprava a bude méně parkovacích míst.

Předpokládáme, že částka za rekonstrukci náměstí přesáhne 100 milionů. Za tuto částku se však dá na Zbraslavi postavit více užitečných a smysluplnějších projektů. Za 100 milionů se v Radotíně například podařilo postavit komunitní centrum Koruna, služebnu státní policie a základní uměleckou školu. Odmítáme navrhovanou změnu Zbraslavského náměstí a rekonstrukci v navrhované variantě považujeme za krok zpátky v rozvoji městské části. Současná křížová podoba náměstí je tradiční a historicky vyzkoušená volba. Veřejný prostor pro komunitní setkávání a konání velkých společenských akcí má být na horní Zbraslavi. Ve vedení chceme prosadit důstojnou rekonstrukci náměstí, o jehož podobě budou rozhodovat občané.

Jaký je recept na krásnou Zbraslav?

V historické zástavbě se držet tradice. Zbraslav je místo s unikátní architekturou ulic a domů, kterou stojí za to si udržet. Pro mě je krásná Zbraslav v dosažitelných drobnostech. Krásně opravené domy s malými obchůdky, s místem krátkodobého parkování pro auta na ulici a náměstí. Pokud zachováme a podpoříme tradiční architekturu hlavních ulic a náměstí, Zbraslav zůstane krásná.

Důležitým aspektem pro příjemný život na Zbraslavi je fungující občanská vybavenost. Malé obchody na ulicích, a to především na náměstí a na třídě Elišky Přemyslovny, tvoří duši naší městské části. Majitelé domů, obchůdků, kaváren, restaurací a malí živnostníci ovšem nemají dostatečnou podporu současného vedení radnice. Pokud ji nedostanou, začne Zbraslav pomalu umírat. To chceme změnit. Našich podnikatelů si na Zbraslavi vážíme a uvědomujeme si jejich význam pro městskou část, a proto je hodláme podporovat daleko více, než tomu bylo v posledních letech.

Jak bude vypadat poslední měsíc kampaně Společně pro Zbraslav před komunálními volbami?

Plánujeme několik setkání s občany na Zbrasla­vi, kde probereme všechny klíčové otázky naší městské části. O termínech našich akcí se dozvíte na našem facebooku nebo na webových stránkách.

Osobně jsem velký fanoušek 3D tisku. Samotný tisk se dá i velmi kreativně využít pro účely kampaně, a proto v posledních týdnech přijdeme s opravdu zajímavými prvky, které ještě nikdo nikdy nevyužil. Máte se na co těšit. 

MUDr. David Macků

předseda MS ODS Zbraslav
zastupitel MČ Praha - Zbraslav