17. prosince 2019

Alfonsi Muchovi navzdory – Praha epopej nezíská

(Pravá 5) Už je definitivně jasno: Slovanská epopej v Praze na Zbraslavi umístěna nebude. Děje se tak v přímém rozporu s přáním jejího autora Alfonse Muchy, který Slovanskou epopej Praze daroval. Respekt k závazku umístit ji (byť dočasně) na Zbraslavi se definitivně rozplynul po hlasování na magistrátu.

Sedmnáctého října 2019 došlo k významnému rozhodnutí vedení Prahy o dočasném umístění Slovanské epopeje. O osud velkoformátových obrazů popisujících dějiny slovanských národů se vedl velmi dlouhý boj.

Magistrát hlavního města Prahy plánuje postavit „někde nějakou budovu“ pro permanentní umístění díla. Do doby, než bude stavba vybrána a realizována, se rozhodovalo o dočasném umístění této movité kulturní památky. Na výběr bylo mezi zámkem v Praze na Zbraslavi nebo v Moravském Krumlově. A rozhodlo se ve prospěch Moravského Krumlova.

Je to škoda. Kromě šance na turistické zatraktivnění každé lokality spojené se jménem Slovanské epopeje tu šlo i o něco důležitějšího – o dávné přání malíře Alfonse Muchy vystavovat své velkolepé dílo právě na Zbraslavi. Existuje domluva dvou významných Čechů – pana Bartoně z Dobenína (tehdejšího majitele zbraslavského zámku) a Alfonse Muchy –, že kolekce obrazů bude zpřístupněna na zbraslavském zámku. Logická volba zastupitelů hájících zájmy občanů Prahy a samotné Prahy tak měla připadnout Zbraslavi bez ohledu na politickou příslušnost. Moravský Krumlov je díky společné historii s epopejí neoddělitelně spojený, ale Zbraslav by vytvořila další důležitou kapitolu tohoto výjimečného díla. Odklonění epopeje zpět do Moravského Krumlova znamená obrovskou ztrátu pro kulturní život pražské metropole.

David Macků

předseda MS ODS Zbraslav

Štítky:
komentář