20. září 2022

Rozhovor místopředsedou MS ODS Velká Chuchle

(Pravá 5) Naše redakce položila několik otázek panu Robertu Pořízkovi, dlouholetému členovi místního sdružení ODS ve Velké Chuchli a od letošního roku také zvolenému místopředsedovi. Chceme se dozvědět, jak vnímá současnou pozici chuchelské ODS před blížícími se komunálními volbami.

Víme, že jste v předešlém volebním období vykonával pozici zastupitele, ale v tom současném období jste zůstal mimo zastupitelské dění. Neztratil jste kontakt?

Děkuji za zajímavou otázku na úvod. Pokud se dlouhodobě aktivně zajímáte o dění v MČ, kde žijete, ale nemáte možnost podílet se na jejím směřování, můžete kontakt snadno ztratit. Někoho to může odradit od další práce, mě ovšem ne. Jak asi víte, v roce 2018 získala ODS ve Velké Chuchli krásných 40 % voličských hlasů, ale byla odsunuta do opozice. Zbyla jí v podstatě jen role oponentní a kontrolní.

V této oblasti mám, troufnu si tvrdit, jisté zkušenosti. Za svého působení v minulém zastupitelstvu jsem vykonával funkci předsedy kontrolního výboru a musím přiznat, že jsem v této roli fakticky pokračoval i jako řadový občan. Měl jsem, mám a vždy budu mít zájem o důslednou kontrolu nakládání s veřejnými financemi, o smysluplnost jejich vynakládání a o jejich efektivitu. S bývalým vedením naší radnice, mám tím na mysli panování (jinak se to ani nazvat nedá) paní Felix a následně pana Melichara, jsem si skutečně jako občan užil své.

Můžete to pro naše čtenáře nějak rozvést?

Jejich „panování“ by se prakticky dalo shrnout asi takto: co je Vám do toho – neptejte se – nic Vám do toho není – teď vládneme my! Toto jsem skutečně slýchával, například když jsem si jako občan podal žádost o informace podle zákona č. 106/99. Paní starostka Felix (byť vzděláním právnička) si z mé žádosti dělala legraci a na její popud se tak bohužel chovali i úředníci. I když jim Magistrát HMP opakovaně přikázal na mé dotazy odpovědět a jasně poukazoval na pochybení MČ, byl vůči nim v podstatě bezmocný. Teprve po osobní intervenci magistrátního ombudsmana JUDr. Kužílka se podařilo úředníky „srovnat do latě“ a přesvědčit je, že odpovědi musí být podle zákona, a ne podle toho, jak je kdo komu sympatický anebo jak se kdo na úřadě zrovna vyspí. Ke smůle nás všech tato přes rok a půl trvající anabáze stála obecní pokladnu více než 200 000 Kč za poradenské advokátní služby, kdy si paní Felix nechávala vymýšlet právní kličky, jak na mé dotazy neodpovídat.

To jsou poměrně ostrá slova...

Myslíte? Já jsem si jist, že to jen přesně vystihuje jejich chování. Není žádný důvod brát si jakékoliv servítky s bývalým vedením naší radnice. Těch témat, o kterých bych mohl vyprávět, by bylo na menší román – zpackaná realizace nové přístavby ZŠ, zneužívání společenských událostí k vlastnímu zviditelnění, podivné přidělování dotací a zakázek, mnohdy neadekvátní skutečným potřebám, do očí bijící neschopnost pružně reagovat na covidové vlny a jít občanům příkladem. Tedy pokud tím příkladem neměla být čtyřnásobná karanténa všech úředníků a následné roční uzamčení úřadu před lidmi pod označením home office! Vrcholem všeho pak bylo zavedení „nového podnikání“ na naší radnici, kdy se vymýšlela kdejaká agenda pro spřátelené advokátní kanceláře a náklady na tyto služby dosahovaly na Chuchli astronomických výšek – výsledky se samozřejmě ukázaly jako velmi diskutabilní.

Vidíte zpětně na činnosti bývalého vedení i něco pozitivního?

Moc mě toho bohužel nenapadá, snad jen s velkou nadsázkou, že se na dvoře radnice objevily nové lavičky a okrasné květináče, koupil se nový automat na kávu, instalovala se klimatizace do kanceláří, natiskly se nové hlavičkové papíry a kolem Chuchle se rozvěsily nové vítací cedule. To ale asi nemáte na mysli, že?

Pozitivní určitě nebylo, že nám od roku 2020 potichu přestala fungovat přestupková komise – paní Felix jako její předsedkyně jaksi přestala funkci vykonávat a celá agenda končila v šuplíku, na což přišla pravidelná kontrola z magistrátu a pěkné čtení to opravdu nebylo.

Byli jsme také svědky velice zvláštního přístupu v povolování stavební činnosti, kdy na jedné straně vedení radnice neváhalo u některých akcí na pomoc přizvat draze placené advokáty, na straně druhé zase dělalo, že o ničem neví anebo že to ani nestojí za řeč. Ostatně můžete se optat obyvatel Malé Chuchle, jak se jim líbí nově postavená ubytovna pro zahraniční dělníky v samotném centru, které mělo mít slibovaný prvorepublikový nádech… Anebo obyvatel Hvězdárny, jak se jim chodí do přírody po neexistujících polních cestách, zatímco se za obecní milion zbytečně zrenovovala polní cesta na hranici katastru sousedního Slivence, kam se občané Chuchle nedostanou, jak je rok dlouhý, a je to pro ně absolutně zbytečná investice.

Pokud dostane kandidátka ODS a nezávislých od občanů ve volbách důvěru, na co byste se chtěl zaměřit Vy osobně?

Jak už jsem na začátku našeho rozhovoru předeslal, zajímal jsem se o kontrolu vynakládání veřejných peněz, proto bych se chtěl opět z pozice zastupitele o tuto agendu zajímat i nadále. Rád bych nastavil v naší obci jasná pravidla pro rozdělování dotací tak, aby podporu dostal objektivně ten, kdo splní schválená kritéria, a ne ten, kdo někoho zná. Dále je nezbytně nutné změnit informování našich spoluobčanů o objednávkách a následných zakázkách a důsledně kontrolovat jejich plnění podle uzavřených smluv.

No a co říct na samotný závěr? Snad jen že za rozhovor děkujeme a přejeme úspěch v nadcházejících volbách.

Já děkuji Vám za prostor, který jste nám v Pravé 5 dali. A pokud dovolíte, chtěl bych touto cestou poděkovat všem našim příznivcům za podporu, našim voličům za hlasy pro ODS a všem občanům Velké a Malé Chuchle vzkázat, aby při volbách mysleli na budoucnost. Na nějaké další experimenty vážně není vhodná doba.

Robert Pořízek

místopředseda MS ODS Velká Chuchle