19. září 2022

Skládka přísně zakázána! Prozatím…

(Pravá 5) To, že se v katastru Velké Chuchle nachází divoká (rozumějme neřízená) skládka komunálního odpadu, vědí všichni starousedlíci. Pro ty spoluobčany, kteří jen tuší, si dovolím velmi stručné uvedení do tématu: skládkový kopec za kopcem Homolka (směr Slivenec) se vršil zhruba od poloviny 70. let min. st. a po cca 10–15 letech bylo skládkování ukončeno a vrcholek kopce byl rozhrnut směrem k chuchelskému údolí. V důsledku toho se zhruba v polovině 80. let min. st. masa odpadků dala do pohybu směrem do našeho údolí a bylo potřeba celý svah zabezpečit proti dalšímu pohybu betonovou opěrnou zdí zajištěnou vyvrtanými zemními kotvami. Celý kopec se pak lehce posypal zeminou a osázel dřevinami v blahé víře, že vše zmizí pod zeleným příkrovem a upadne v zapomnění. Bohužel se jaksi těm stromům zapomnělo vysvětlit, že mají růst i na jedovatém podloží, a odpadkům poručit, aby zůstaly schované pod zemí a dělaly, že nejsou.

Vizuálně i obsahem tedy skládka zůstala skládkou, ale několik chytrých hlav se před pár lety rozhodlo, že to tak nenechá a že si ze skládky učiní malou politickou oázu, zelené místo plné radostných maminek, které sportují se svými dětmi, seniorů, kteří zde venčí pejsky, a sportovců utužujících si zde své svaly. Bohužel těch pár chytrých, či spíše vychytralých hlav bylo nikoliv z Chuchle, ale hlavně ze sousedního Slivence, který leží na kopci a skládka z jeho strany vypadá jako lehce zvlněná zanedbaná louka. Hlavy chuchelské se k jejich nápadu přiklonily se servilností sobě vlastní a kývajíce na všechny strany umožnily na našem území jakousi tvorbu krásna pro kohokoliv jiného nežli pro naše občany.

Celý projekt Rekultivace a sanace chuchelské skládky (pozn.: tak vznešený název to nese) pro naši Chuchli přinesl akorát to, že se původní opěrná zeď jednoho letního dne bez jakéhokoliv povolení zbourala, zemní kotvy se uřezaly a vše se nahradilo něčím, o čemž kdosi tvrdí, že je to lepší, jistější a samozřejmě trvalejší nežli to předešlé.

Ten kdosi také v r. 2019 přišel na simulované představení spolupořádané zastupiteli z tehdy vládnoucí koalice, aby přítomným veřejně sdělil, že se na skládku bude v dohledné době zase navážet odpad (tedy odborně řečeno jílovité těsnicí hmoty odpovídající „přísným požadavkům zadavatele“ a správně rozuměno leda mazlavý kal z rybníků, to v lepším případě). Ten kdosi zároveň všem přítomným sdělil, že až se to naveze, tak to vrcholek skládky tak zatíží, že to asi stávající záporová stěna neudrží, a jedním dechem dodal, že aby se to nestalo, musí jeden nejmenovaný majitel zavaleného pozemku dostat rozum a začít poslouchat, jak vrchnost káže. Nestalo se! Naštěstí! Nejmenovaný majitel se nenechal zastrašit a na rozdíl od vrchnosti si nechal od odborníků posoudit, v jakém technickém stavu se nachází původní opěrná zeď stojící doposud na jeho pozemku, dále si zjistil, že nová opěrná zeď nemá vůbec žádné statické posouzení a že byla stavěna bez jakéhokoliv odborného dobrozdání či autorizovaného dozoru. Nejmenovaný majitel dále učinil celou řadu zákonných právních kroků, aby vrchnost donutil k dodržování zákonných postupů, a i dnes v tom intenzivně pokračuje, a to i v úctě ke svým předkům, kteří se o své pozemky vždy zodpovědně starali a Chuchle jim nebyla nikdy lhostejná.

Nejmenovaný majitel totiž ví, že pod jeho pozemky žijí jeho sousedé, rodiny s dětmi, kteří tam mají své domovy. Dokud nebude mít jistotu, že se na jejich hlavy skládka nezřítí, bude dál zarputile bojovat.

Mgr. Pavel Klán, předseda MS ODS Velká Chuchle a nejmenovaný majitel

Pavel Klán

předseda MS ODS Velká Chuchle
zastupitel MČ Praha - Velká Chuchle