16. září 2022

V oblasti dopravy je toho stále dost na práci

(Pravá 5) Vážení čtenáři, úvodem si dovolím poděkovat za prostor, který mi byl dán na stránkách Pravé 5. Předem upozorňuji, že nejsem členem ODS, ale vždy jsem byl silně pravicově založený, a proto jsem v roce 2018 kývl na nabídku kandidovat do zastupitelstva jako nestraník za ODS.

V právě končícím volebním období jsem se primárně zabýval oblastí rekonstrukce železnice v Malé a Velké Chuchli. Od roku 2021 jsem vykonával funkci předsedy výboru zastupitelstva, který byl v této souvislosti ustanoven. Na podzim téhož roku byla agenda tohoto výboru rozšířena o celou agendu výboru dopravního, který byl po rezignaci jeho předsedy p. zastupitele Havliny nefunkční.

K této funkci mi zkraje letošního roku ještě přibyla funkce předsedy dalšího nově zřízeného administrativního výboru, který byl zaměřen především na specifickou agendu, jež výslovně nespadala pod žádný existující výbor, a slouží jako výpomoc nově zvolenému starostovi MUDr. Piskáčkovi (ODS), který svou funkci nemůže vykonávat na plný pracovní úvazek.

Doprava silniční a železniční byla, je a ještě na dlouhá léta bude v obou našich Chuchlích velice živým tématem. Není proto nikdy na škodu, abyste se dovídali aktuální informace různými způsoby, třeba i prostřednictvím této spíše politické přílohy. Já totiž na nějaké politické řeči nejsem, a proto raději využiji daný prostor způsobem, který je mi blízký. Budu stručný a věcný.

Asi všichni víme, že probíhá generální oprava Barrandovského mostu. Potrvá v etapách až do r. 2025; etapy budou realizovány vždy v létě cca 3 měsíce, kdy také budou uzavřeny dva pruhy. S tím budou spojena navazující dopravní omezení. Právě se nám rozeběhla úprava nájezdu a výjezdu z malo­chuchelské loděnice na Strakonickou; současně v daném místě probíhá rozšíření Strakonické o auto­busový pruh. Hotovo má být až letos před adventem. Nadjezd ve Velké Chuchli: tady by na přelomu srpna/září měla být podána žádost o vydání stavebního povolení. Ano, je to tak! Teprve nyní začíná to pravé úřednické martyrium. Teprve nyní se bude, slušně řečeno, „lámat chleba“ a rozhodne se o tom, jestli obyvatelé Velké Chuchle budou žít v pražské městské části, anebo jako trosečníci na ostrově. Rea­listický odhad termínu zahájení stavby je r. 2024, bohužel se dá předpokládat, že se proti stavbě někteří občané odvolají a vše se asi protáhne.

Ukončení rekonstrukce žel. trati v Malé Chuchli je plánováno do konce letošního roku, max. do začátku r. 2023, a to včetně uvedení všech ploch zasažených stavební činností do původního stavu.

V r. 2023 odstartuje projekt zdvojkolejnění Branického mostu – stavba by měla být ukončena v r. 2024. S touto stavbou budou spojeny dočasné zábory veřejných ploch v Malé Chuchli na jižní straně mostu. Součástí stavby bude realizace protihlukových stěn na mostě. Samozřejmě že po dobu stavby bude znemožněn přechod přes most pro pěší a jako náhrada by měl vzniknout provizorní přívoz přes řeku.

Obávaná stavba tunelu Praha–Beroun je zatím ve stadiu odborných debat a projektové přípravy pro územní rozhodnutí. Občanům Malé Chuchle se průběžně snažím zabezpečovat prostor pro věcnou diskusi a vyjádření. Doufám, že tento trend výsledky voleb nenaruší.

A nyní něco k veřejné dopravě v naší Chuchli. Jednáme o zřízení nové autobusové zastávky v ul. Mezi­­chuchelská ve směru do centra (u Lidlu), aby si naši občané mohli pohodlně dojet za nákupem tam i zpět. Usilujeme (a budeme v tom dále pokračovat) o zavedení nové autobusové linky mezi vlakovou zastávkou Velká Chuchle a konečnou tramvaje ve Slivenci. O této lince již nyní v předstihu jednáme. Její provoz je podmíněn hned dvojnásobně: do Slivence se musí dovést trasa tramvaje z Holyně (dle ROPID by to mělo být do konce r. 2023) a v Chuchli se musí postavit nadjezd (přesný termín pochopitelně neznáme). Do doby postavení nadjezdu se nabízí prozatímní řešení, kdy linka minibusu bude provizorně končit někde ve Velké Chuchli (vhodné místo bude určeno v září na základě místního šetření ROPID).

Jsme rádi, že máme v Chuchli zpátky přístaviště pro přívoz, vnímáme pozitivní reakce občanů a budeme samozřejmě usilovat o to, aby přívoz nebyl jen dočasný, ale zůstal zachován natrvalo.

Tak to je tak vše ode mne. Sami vidíte, že toho je před námi dost a dost. Zachovejte prosím přízeň rozumným nápadům a řešením, nenechte se v předvolebním čase strhnout kde­jakými bláznivinami, které nás mohou leda dostat do potíží.

Myslím si, že většina z nás, obyvatel Velké a Malé Chuchle, chce žít v klidném prostředí s fungující dopravou, proto mějte na paměti, že u voleb nejen volíte své kandidáty, ale hlavně podporujete jejich nápady a myšlenky.