7. února 2018

Rozpočet, plány a záměry městské části na rok 2018

(Chuchelský zpravodaj) Vážení občané, jak mnozí z vás vědí, hlavním bodem programu prvního letošního jednání zastupitelů naší MČ byl návrh rozpočtu pro tento rok, který byl jako tradičně schválen těsnou většinou hlasů, aniž by byl podroben jakékoliv kritice ze strany opozice či snad oponován jakýmikoliv protinávrhy.

NAVRHOVANÝ ROZPOČET pro rok 2018 je stejně jako loni postaven jako rozpočet schodkový, nicméně oproti loňskému roku je tento schodek podstatně nižší. Schodek je vykrýván vlastními prostředky z příjmů v minulých letech.

KE STARÉMU ROKU (a rozpočtu) dlužno podotknout, že hospodaření naší MČ neskončilo v natolik výrazném schodku, jak bylo původně plánováno, neboť se vedení radnice v průběhu roku podařilo celou řadu plánovaných výdajů pokrýt z dotací získaných od Magistrátu hlavního města Prahy. Co se týká poskytnutých dotací z prostředků MČ v roce 2017 formou veřejnoprávních smluv místním neziskovým organizacím (spolkům) různého zaměření – všechny dotace byly řádně vypořádány ve stanových termínech.

V TOMTO ROCE se radnice hodlá zaměřit zejména na oblast rozvoje a podpory veřejné zeleně a na rekonstrukci dětského hřiště u mateřské školky. Ve výdajovém plánu máme zejména celkovou výměnu hracích prvků a investici do dalšího příslušenství hřiště (oprava oplocení, laviček atd.).

DALŠÍ PLÁNOVANÝ VÝDAJ souvisí s potřebou obnovy plné funkčnosti místního rozhlasu, kde bude zapotřebí nejprve provést technickou kontrolu a na jejím základě nahradit vysloužilé prvky novými.

KROMĚ výše zmíněných investičních plánů zůstávají předmětem realizace úkoly dlouhodobějšího rázu, zejm. proces tvorby nového centra městské části a revitalizace ovocného sadu nad ul. Dubnická.

OHLEDNĚ plánované realizace odvodu srážkových vod ve spodní části Velké Chuchle (mezi ulicemi Starolázeňská a K zahradnictví) dlužno podotknout, že tento projekt jako součást protipovodňových opatření přislíbil plně realizovat Magistrát hl. m. Prahy. Prostředky, které byly na tento projekt alokovány v loňském rozpočtu, tak byly převedeny zpět do finančních rezerv naší MČ. Obdobně je připravován záměr rekonstrukce ulice Na Cihelně, tzn. že projektová dokumentace, financování i realizace proběhne v režii příslušného odboru MHMP a provedení dopravních a bezpečnostních opatření v lokalitě Lahovská v režii Institutu plánování a rozvoje HMP a OVDŽP Úřadu městské části Praha 16 – Radotín, tj. vybudování inženýrských sítí a povrchů komunikací s tím, že MČ se bude podílet na financování zpracování nového geometrického zaměření tamních pozemků, které je plánováno na tento rok.

Pavel Klán

2. místostarosta MČ Praha - Velká Chuchle