14. června 2022

Málo času na připomínky k Metropolitnímu plánu Prahy

(Pětka) Po čtyřech letech se občané opět mohou vyjadřovat k dlouho připravovanému Metropolitnímu plánu Prahy (MPP).

Jeho návrh byl zveřejněn 26. dubna 2022 a připomínky je možné zasílat do 30. června 2022. Městským částem však čas na komentování dokumentu nestačí. Praha 5 přitom už v roce 2018 poslala městu téměř pět stovek připomínek.

Informační tour po městských částech s typicky bílým kontejnerem pořádá od začátku května Institut plánování a rozvoje (IPR). Chce, aby Pražané měli možnost dozvědět se potřebné informace k upravenému návrhu nového pražského územního plánu. Ten mohou připomínkovat také on-line prostřednictvím Portálu Pražana. Dlouho očekávaný dokument má nahradit stávající územní plán a nastavit směr rozvoje metropole na další desetiletí.

Přestože městské části dlouhodobě apelují na Prahu, aby se díky svým hlubším znalostem mohly do procesu více zapojit, mohou podávat připomínky ve stejném časovém limitu jako veřejnost. Projednávání se přitom odehrálo už před čtyřmi lety a Praha 5 tenkrát vznesla celkem 467 připomínek, které se opíraly o názory odborné pracovní skupiny. Týkaly se například ochrany zeleně, veřejné vybavenosti nebo vilových čtvrtí.

„Nyní, na poslední chvíli, jsme obdrželi podklady vypořádání připomínek z roku 2018. Je zřejmé, že řada z nich byla zapracována jen částečně, chybně nebo vůbec, a je před námi opět mnoho práce,“ upozorňuje radní Zdeněk Doležal (ODS).

Praha 5 se proto podle něj opět pustila s týmem odborníků do studia Metropolitního plánu. Má však obavy, jakým způsobem bude možné podle nového územního plánu v praxi rozhodovat, chránit stávající hodnoty či jak se zajistí rozvoj veřejné infrastruktury.

„V současnosti totiž ani nevíme, jak byly vypořádány připomínky MČ ke komplexní aktualizaci Zásad územního rozvoje, které jsou dokumentací nadřazenou územnímu (Metropolitnímu) plánu,“ vysvětluje Doležal s tím, že termín pro zpracování připomínek v rámci Prahy 5 je velmi omezený. Praha totiž nevyhověla žádosti MČ, aby mohla na nastudování rozsáhlého dokumentu získat více času.

Mgr. Zdeněk Doležal

radní MČ Praha 5
předseda místního sdružení Újezd
místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář