23. prosince 2019

Krásy Motolského údolí občanům

(Pravá 5) Chceme, aby Motolské údolí sloužilo místním občanům, a aktivně na tom pracujeme!

Po schválení Studie proměn Motolského údolí Radou městské části Praha 5 a kladném přijetí místními občany jsme se zaměřili na klíčové projekty dané lokality. Ta nabízí tolik krásných a často skrytých míst, že by byla nenávratná škoda je nadále ignorovat. V první fázi jsme se zaměřili na následující projekty.

Biotop motolské rybníky

Motolské rybníky jsou skrytou krásou oblasti. Chceme tuto krásu objevit a podpořit. Vyčištěním od náletové zeleně, která nepůsobí přívětivě a kvůli níž se lidé místu vyhýbají, se otevřou přednosti celého motolského parku. Vstup do parku z jeho nejzápadnější části by dal jasný důraz na důležitost této rekreační plochy. Největší rybník chceme zvětšit o čisticí plochu s vodními rostlinami a tu oddělit atraktivní lávkou od koupací části. U takto významné rekreační zóny považujeme za důležité vybudovat i zelené parkoviště pro odlehčení ulici Zahradníčkova.

Park Motolka

Prostor parku chceme rozdělit do tří částí – západní s rybníky, prostřední s volnou květnatou loukou a východní atraktivní. Západní část budeme řešit společně s motolskými rybníky, prostřední část je třeba pouze vyčistit a vytvořit nové cesty. Východní část chceme věnovat dětem a vodě. Vzhledem k problémům se zadržováním vody v krajině navrhujeme nové vodní plochy, které mohou být využitelné zároveň jako vodní hřiště. Tato část parku pro nejmenší pak navazuje na protilehlé sportoviště Nad Hliníkem, kde si to své najdou děti i dospělí.

Farmářské trhy v místě vozovny Košíře

Oblasti Klamovky, Kavalírky, Košíř i Kotlářky potřebují centrum, které by doplnilo chybějící občanskou vybavenost a stalo se přirozeným místem setkávání. Za ideální místo považujeme vozovnu Košíře, kde lze spojit kvalitním veřejným prostorem ulice Plzeňská a Vrchlického a propojit park Klamovka s jižními svahy. Historicky cenný soubor budov chceme zrekonstruovat a proměnit na tržnici, dále připravujeme úpravu okolních prostor do podoby náměstí.

Mgr. Zdeněk Doležal

radní MČ Praha 5
předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5

Štítky:
komentář