25. listopadu 2019

Od ostnatého drátu k Schengenu

Dne 19.11.2019 jsme spolu s kolegou Matějem Brožkem v rámci spolku Fórum demokratické společnosti uspořádali za podpory ODS a Nadace Hannse Seidela v ČR mezinárodní konferenci „Od ostnatého drátu k Schengenu“. Rok 1989 otřásl československými dějinami – po 40 letech totality padl tehdejší komunistický režim a Václav Havel byl zvolen prezidentem. Jako členové Občanské demokratické strany se dnes právem považujeme za nástupnickou stranu Občanského fóra, kdy sdružujeme nejen lidi z disentu, nýbrž nadále propagujeme svobodu, demokracii a kapitalismus.

Uplynulých 30 let jsme si připomněli celodenní konferencí ve Státních aktech Poslanecké sněmovny PČR. Akci zaštítil místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Petr Fiala, který konferenci zahájil svým úvodním proslovem na prvním panelu, kde po něm vystoupili zástupci SRN a Visegrádu, Univerzity Karlovy a ředitel Nadace Hannse Seidela v ČR Martin Kastler. Po prvním panelu následoval slavnostní ceremoniál na terase Sněmovny, kdy Petr Fiala spolu s Martinem Kastlerem za doprovodu studentů a slavnostního pochodu přestřihli plot z ostnatého drátu, jenž je jedním ze symbolů železné opony.

Akce se zúčastnilo mnoho předních osobností domácí politiky, a to ať už v publiku, nebo na celkem čtyřech panelech, které se postupně zaobíraly politickým vývojem v zemích Visegrádu, disidentskému hnutí v ČSSR, ekonomické transformaci či svobodným médiím. V inspirativní diskuzi tak například vystoupili Pavel Žáček a Monika Pajerová, Dušan Tříska a Jan Švejnar či Dalibor Balšínek a Jakub Železný.

Jsem přesvědčen, že tato konference byla úspěšným a zároveň důstojným zakončením oslav 17. listopadu.

Jan Adamov

člen místní rady ODS Újezd

Štítky:
komentář