19. června 2018

Metropolitní plán je v současné podobě nepřijatelný

(Pravá 5) Metropolitní plán (dále MPP) je velmi důležitý dokument pro budoucí rozvoj a fungování Prahy, kvalita zpracování návrhu tomu však neodpovídá. Dokument považuji za nekoncepční, návrh MPP především popisuje současný stav, nedostatečně definuje koncepci rozvojových a transformačních ploch, návrh navíc není srozumitelný ani přehledný a bez dalších stanovisek orgánu územního plánování je prakticky nepoužitelný. Uvádí tak do nejistoty nejen občany naší městské části, ale i investory a orgány činné ve stavebních a územních řízeních. Za městskou část Praha 5 jsme proto věnovali připomínkování návrhu MPP velkou pozornost a společně s externími architekty připravili zhruba šedesát systémových připomínek a čtyři sta připomínek k jednotlivým lokalitám Prahy 5. Zásadní problémy, které připomínkujeme, se dají rozdělit do čtyř okruhů.

Parky a významná zeleň.  Stanovit hranice zastavitelnosti jako rozhraní mezi krajinou a městem je správné, naprosto nepřijatelné je však pro mě zařazení parků a přírodních chráněných území do zastavitelných území, čímž návrh MPP výrazně snižuje jejich ochranu. Proto požadujeme, aby z hlediska zajištění kvalitního prostředí k životu ve městě byly významné zelené plochy jednoznačně vymezeny jako nezastavitelné.

Fungování města a potřeby občanů. Určitě bych souhlasil se zjednodušením současného územního plánu, kdy příliš funkčních ploch a složitost změn komplikuje rozvoj města. Návrh MPP však navrhuje druhý extrém, a to zjednodušení na bydlení, produkci a rekreaci. Došlo by tak k nežádoucímu potlačení ochrany ploch a objektů občanské vybavenosti. Jako zástupci městské části se nemůžeme vzdát adekvátních nástrojů na zajištění fungování města a potřeb obyvatel. Proto požadujeme ve svých připomínkách doplnění ploch pro školství, sport, zdravotnická zařízení, sociální služby a doplnění možnosti rozšíření tramvajových tras i cyklistických stezek.

Stabilní a rozvojová území. Návrh MPP rozlišuje lokality stabilizované, transformační a rozvojové. Zatímco u stabilizovaných území je až příliš podrobně popisován současný stav, u rozvojových a transformačních území zcela chybí koncepce rozvoje města. Proto požadujeme okamžité zahájení zpracování podrobnější dokumentace a úpravu podle již zpracovávaných studií, například doplnit školu, park a vybavenost v transformačním území lokality Smíchovské nádraží.

Výšková regulace. Pozitivní zdůrazňování ochrany horizontu je negativně kompenzováno použitím rastru 100 x 100 metrů, který je nedostatečný i zavádějící. Proto požadujeme, aby bylo možné v MPP vyčíst i řádové hodnoty realizovatelných m2 zastavitelných ploch budov. Je to jediný způsob, jak transparentně rozhodovat o udržitelném rozvoji města.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd