2. dubna 2018

Nesouhlasím se stavbou 2. plavební komory na Smíchově, zničila by lokalitu

(Pětka) Odpověď na otázku : Souhlasíte se stavbou 2. plavební komory na Smíchově?

S druhou plavební komorou u Dětského ostrova zásadně nesouhlasím, tato stavba by měla samá negativa. Hrozí zde výrazné zhoršení životního prostředí pro návštěvníky Dětského ostrova i lidi žijící v blízkém okolí, jak vyplývá ze studie a z měření emisí z lodní dopravy v oblasti plavební komory Smíchov.

Z výsledků měření je zřejmé, že škodlivé emise z lodní dopravy zde mnohonásobně převyšují emise kolon automobilů a kvalita ovzduší je zde horší než u frekventovaných silnic. Příčinou je příliš benevolentní legislativa, kdy pro lodní motory platí méně přísné emisní limity a emise nejsou předmětem pravidelných kontrol, ale i ničím neregulovaný vysoký počet lodí.

Jsem přesvědčen, že s druhou plavební komorou by došlo k navýšení objemu lodní dopravy a tím k dalšímu zhoršení kvality ovzduší na Dětském ostrově a v blízkém okolí. Navíc by došlo ke zničení unikátního rekreačního prostoru na Vltavě, kdy mezi Dětským a Slovanským ostrovem by lodičky a šlapadla nahradila viditelně kouřící lodní doprava. To rozhodně není v zájmu občanů Prahy 5 a za městskou část se snažíme všemi dostupnými prostředky stavbě druhé plavební komory zabránit.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5

Štítky:
komentář