28. února 2018

Žádné herny, kasina za jasných pravidel

(www.ipetka.cz) Odpověď na otázku časopisu Pětka : Co si myslíte o nulové toleranci heren?

Nulová tolerance heren, tedy klasických heren s automaty s ovocem na displeji, je správná. Závislost na hraní, krádeže a kriminalita se hromadí právě zde. Jedná se o pozitivní krok na dlouhé cestě boje s patologickými jevy a kriminalitou související s hazardem. Herny z Prahy pomalu mizí, což napomáhá i poklesu kriminality. Pouze přijetím vyhlášky s nulovou tolerancí se však lidé závislosti na hraní nezbaví a je třeba být stále na pozoru, aby se hazard nepřesouval do ilegální zóny, tedy zcela mimo kontrolu. To, že se tak děje, potvrzují orgány činné v trestním řízení. Během roku 2017 celní správa zavřela v Praze kolem třiceti nelegálních heren a bylo zabaveno více než 300 kusů herních automatů.

Magistrátní vyhláška z roku 2015 má postupně ukončit provoz všech heren, zůstat mají jen kasina. Nemám nic proti kasinům s omezeným a kontrolovaným přístupem z ulice, kde si lidé mohou zahrát ruletu, blackjack nebo další „živé hry“. Za zásadní chybu však považuji, že nebyl nastaven systém, který by jasně stanovil, jaký typ kasin může být povolen a za jakých podmínek. To se musí napravit a minimalizovat tak do budoucna možnou korupci.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd