2. června 2017

Rozšíření je žádoucí

(Pětka) Odpověď na otázku měsíčníku Pětka : Je v Praze 5 dostatečná nabídka trhů a tržišť a vhodný jejich počet?

Současný stav je nedostatečný co do kvality i kvantity. Praha 5 má v tomto směru velký potenciál, jen je třeba toho využít. Dobře fungují trhy na Andělu, kde však není dostatek prostoru pro rozšíření nabídky ani pro pohyb lidí v době trhů. Smíchov by si zasloužil zastřešenou tržnici s každodenním provozem, jak tomu bylo ve Smíchovské tržnici na nám. 14. října do sedmdesátých let minulého století. Budeme usilovat o návrat k původnímu využití této historické budovy v modernějším pojetí, i se zachováním oblíbené pobočky Městské knihovny. Alternativou je nové kryté tržiště v lokalitě Na Knížecí nebo v rámci projektu Smíchov City. Farmářské trhy se vrací i na Tilleho nám. na Barrandově, i když prozatím v menším rozsahu. Městská část intenzivně jedná o směně pozemků, aby mohlo dojít k rozšíření počtu stánků. Našim dalším cílem je oživení lokality Košíře, kde chybí reprezentativní místo s vybaveností. Základem by mohla být tržnice jako nové využití bývalé budovy Vozovny Košíře, která by byla pro tento účel ideální a navázala by na sebe další aktivity a vybavenost. Realizace pak souvisí s dalšími kroky vyplývajícími z urbanistické studie okolí ulic Plzeňská a Vrchlického, kterou jsme nechali zpracovat. Jsme otevřeni i Vašim podnětům.

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd