8. června 2020

Chytrý mobil a matematika

(Zpravodaje senátního obvodu 52) Dnes skoro není nikoho, kdo by nevlastnil mobil. Všichni telefonujeme a domlouváme se prostřednictvím mobilního telefonu. Jsme schopni měnit svůj program nebo své plány nikoliv ze dne na den, ale doslova z hodiny na hodinu nebo dokonce z minuty na minutu.

A co teprve Ti, co vlastní ten chytrý telefon. Ti totiž nejen telefonují, ale i komunikují a informují se na různých tzv. sociálních sítích. Mohou si také aktivovat různé funkce a aplikace, které jim umožní se stát ještě více součástí virtuálního světa, který leckdy umožňuje zapomenout na všechny starosti či povinnosti.

Zároveň je tomu i tak, že když něco potřebujeme vědět, tak se to zpravidla ihned díky chytrému mobilu dozvíme, když něco potřebujeme zařídit, tak to zpravidla ihned díky chytrému mobilu zařídíme a když něco potřebujeme sdělit světu, tak to zpravidla díky chytrému mobilu ihned celému světu sdělíme.

A tak máme všichni možnost vědět o spoustě zážitků těch druhých. Někdo se na sociálních sítích přetvařuje, někdo na nich bojuje za pravdu a spravedlnost a někdo naopak dělá vše proto, aby skutečnost, co nejvíce zamlžil a skreslil. Žádný skutečný rozhodčí na sociálních sítích neexistuje. Pravda, funguje tam jakási uklízečka nebo řekněme správce, ale to je tak všechno. Rozhodčí nebo dokonce spravedlivý soudce to rozhodně není.

A protože do budoucna asi nebude možné se bez elektronické komunikace a sociálních sítí obejít, nakonec já jsem také hlínu na záhon sehnal díky přátelům na Facebooku, tak zbývá jediné. Zbývá se spoléhat se na ty, co znám osobně a hlavně spoléhat se na sebe. Trénovat kritické myšlení a přemýšlet, zda opravdu je třeba sdělovat některé věci celému světu. Mimochodem nejlepším tréninkem kritického myšlení je výuka matematiky. Prosím tedy, nezatracujme matematiku, je gymnastikou mozku, je sestrou logického myšlení a ochráncem normálnosti, a byť se to nezdá, tím pádem i důležitou součástí naší obrany před lháři a podvodníky.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR