21. února 2024

Petice za lepší zimní údržbu v Tiché byla jednomyslně podpořena krajským Výborem pro dopravu!

"Tichavjani, máme pro vás super zprávy. Krajský výbor pro dopravu podpořil naší Petici za zlepšení sjízdnosti a bezpečnosti provozu na silnicích III. třídy v Tiché!

Pro tichavskou ODS je zajištění kvalitní zimní údržby na celém území obce dlouhodobým cílem a dnešní výsledek jednání Výboru pro dopravu kraje je významným milníkem k jeho naplnění.

Výbor pro dopravu na svém dnešním jednání projednal, vzal na vědomí a jednomyslně podpořil petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo 241 občanů. Cílem petice je zavedení zimní údržby ve formě pluhování a posypu solí tak, jak je to v okolních obcích a městech zvykem. Díky tomuto kroku bude provoz na krajských silnicích v Tiché mnohem bezpečnější. Dočasná lednová optimalizace Plánu zimní údržby se tak má dle slov předsedy Výboru pro dopravu a vedoucího Odboru dopravy kraje změnit od příští zimy na trvalou.

Druhá část petice, a tedy zavedení krajské zimní údržby i na „žuchovské“ silnici, závisí na rychlosti převodu vlastnictví této komunikace ze státního podniku Diamo do rukou Moravskoslezského kraje. Jakmile se tak stane, nebude Moravskoslezskému kraji nic bránit tomu, aby byla řádná a kvalitní zimní údržba zavedena i na Žuchově. Do té doby bude zajišťovat sjízdnost v zimním období obec Tichá - i zde se však nabízejí možnosti finančních kompenzací za zimní údržbu, kterou by Moravskoslezský kraj mohl pokrýt.

Velký dík patří Vladimíru Návratovi, předsedovi Výboru pro dopravu kraje a Jakubovi Unuckovi, 1. náměstkovi hejtmana kraje, kteří petici od jejího vzniku podporovali a pomáhali prosadit cíle naší petice!“

Díky moc!