20. června 2023

Cesta k bezpečným Strakonicím: Naše strategie pro snížení dopadu drogových závislostí

(www.ods.cz/region.jihocesky) Poslední dobou jsme v centrální části Strakonic, především v okolí bývalého hotelu Bavor, svědky znepokojujícího jevu – zvýšeného počtu zde se vyskytujících drogově závislých jedinců a s tím spojených negativních dopadů na veřejný život ve městě.

Užívání drog, kromě negativního dopadu na lidské zdraví, přináší další negativní dopady, a to na celou společnost. Zejména sekundární drogovou kriminalitu, což zahrnuje mimo jiné majetkové trestné činy, jako jsou krádeže a podvody, které jsou přímo spojené s drogovou závislostí. Uživatelé se k nim uchylují za účelem financování své drogové závislosti. Pod sekundární drogovou kriminalitu zahrnujeme i protiprávní jednání pod vlivem drog, například řízení vozidla.

Ve Strakonicích, stejně jako v celé České republice, je problémové užívání drog především spojeno s látkou nazývanou metamfetamin, známou také jako Pervitin. Pervitin je zdraví velmi škodlivý, a to i z hlediska podmínek spojených s jeho výrobou.. Výroba této drogy probíhá ilegálně různými komunitami a často neodpovídajícím postupem, což ve svém důsledku vede k výrobě chemických substancí, které ničí lidský organismus daleko více. Také je tato ilegální výroba spojena s nebezpečnými látkami, jako např. červený fosfor, které jsou schopné zamořit celé okolí ilegální laboratoře, ať už se jedná o byt, sklep, nebytový prostor či celý bytový dům. Nehledě na riziko výbuchu při samotné výrobě.

Uživatelé Pervitinu bývají často také agresivní a pod jeho vlivem páchají další protiprávní činy. Není neobvyklé, že pod vlivem této drogy řídí motorová vozidla a ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Jejich agresivní jednání je často pozorováno při pokusech uniknout před policejními hlídkami.

Je také třeba zmínit, že uživatelé Pervitinu často preferují nitrožilní užívání drogy, což vede k problému s odpadem – odhozeným infikovaným injekčním stříkačkám, které jsou často nalézány na veřejných prostranstvích.

Je důležité si uvědomit, že tento problém drogové závislosti má vážné důsledky nejen pro jednotlivce, ale i pro celou společnost. Je naší společnou odpovědností se touto problematikou zabývat a hledat řešení, která pomohou.

Jaké jsou naše návrhy?

Jsme konzervativní stranou, která se zasazuje o vyváženou prevenci a represi v oblasti drogové závislosti. Chápeme, že pouhá prevence není dostačující a je nezbytné přijímat i přiměřená represivní opatření.

Jako stěžejní vidíme především primární prevenci, která se zaměřuje to, aby jedinec drogy užívat vůbec nezačal.. Cílem je podporovat preventivní programy převážně na základních a středních školách. Kvalitní primární protidrogová prevence musí být především kontinuální a není možné ji nahradit jednorázovou akcí, například jako je "drogový vlak - revolution train".

V rámci města Strakonice je nezbytné zřídit pozici protidrogového koordinátora, který bude zodpovědný za organizaci preventivních programů a úzkou spolupráci s představiteli Policie ČR a Městské policie. Hlavním cílem koordinátora bude především primární prevence se zaměřením na spolupráci se školami ve Strakonicích.

Protidrogový koordinátor města by měl také spolupracovat s nízkoprahovými organizacemi, které se specializují na sekundární drogovou prevenci. V případě Strakonic je to například kontaktní centrum "Prevent99". Jako zástupce města by měl protidrogový koordinátor aktivně přispívat ke koordinaci jejich činnosti s ostatními subjekty, které se podílejí na sekundární protidrogové prevenci.

Městská policie by měla zvýšit svou aktivitu v problematických oblastech ulic Strakonic a systematicky provádět pochůzkovou činnost s důrazem na prevenci negativních projevů drogově závislých osob v městském prostředí.

Je nezbytné, aby "akce čistá jehla", tedy sběr použitých stříkaček na dětských hřištích, byla trvalou součástí činnosti městské policie, a nikoli pouze dočasnou akcí.

V oblasti represivních opatření by mohl městský protidrogový koordinátor spolupracovat s Policií ČR s cílem zintenzivnit a vhodně načasovat dopravně bezpečnostní kontroly s důrazem na odhalování užívání drog u řidičů. Je zjevné, že řidiči pod vlivem pervitinu se častěji vyskytují ve večerních a nočních hodinách než během odpoledních nebo brzkých ranních hodin.