18. září 2014

Rozhovor se starostou města

Čtyřleté funkční období starosty města se pomalu chýlí ke konci. Po říjnových komunálních volbách vzejde z nově zvoleného zastupitelstva také nový představitel města. Stanislav Orság však stojí v čele Šternberka kratší dobu...

 

Funkci starosty vykonáváte přibližně dva a půl roku. Bylo to pro Vás náročné období?

I přesto, že jsem pro Město Šternberk řadu let pracoval a myslel jsem si, že vím, co funkce starosty obnáší, tak realita byla v některých směrech od mých představ dost odlišná (úsměv). Je to ale práce, která je zhruba stejně náročná – časově, fyzicky i duševně – jako jiná pozice středního či vyššího managementu. Z velké části je o komunikaci. Ať už s občany či s různými partnery, podnikateli, ministerstvy, ale také zastupiteli, úředníky, politiky apod. Od starosty se očekává, že bude umět s lidmi najít společnou řeč, vyslechnout si jejich problémy, pochopit je a také hledat řešení těchto problémů.

Člověk se musí připravit i na velké omezení soukromí. Najednou mě poznává víc lidí, i já jich znám za ty dva roky víc, takže když se vydám někam s rodinou nebo s kamarády, tak mě občané vnímají, oslovují mě. Podle toho se pak samozřejmě musím chovat (úsměv).

Práce je to velmi zajímavá a já jsem moc vděčný, že jsem ji mohl vykonávat. Když v expozici města vidím portréty našich starostů za posledních několik desetiletí a na konci této řady visí moje fotka, tak si uvědomím, že tato pozice je součástí historie města, a vyvstane mi na mysli obrovská pokora a také morální závazek nejen vůči současným obyvatelům, ale i těm minulým a budoucím.

Co se za dobu, kdy jste ve funkci starosty, ve Šternberku nejvíce povedlo?

Předně musím říct, že co se ve městě daří měnit a budovat, je výsledkem společné práce místostarostů, zastupitelů, radních, úředníků a dalších partnerů města. Vážím si toho, že o těchto záležitostech rozhodujeme společně a že společně nacházíme řešení.

Co se týče změn na tváři města za poslední dva roky, co jsem starostou, tak na prvním místě musím jmenovat novou mateřskou školu na Světlově, která nám pomohla nejen z hlediska kapacity, ale také výrazně vylepšila úroveň mateřských škol. Není to však úplná tečka za změnami ve školství ve Šternberku – budoucí zastupitele čeká ještě rozhodnutí o rekonstrukci další školky ve městě.

Zahájili jsme také rozsáhlou rekonstrukci Městského klubu na Masarykově ulici. Město naší velikosti důstojný stánek tohoto typu potřebuje, a to nejen pro zájezdová divadla, ale i pro místní školy, orchestry, kapely, amatérská divadla, společenské akce, plesy atd. Proto jsme se do této náročné akce pustili a ve druhé polovině příštího roku by se mělo slavnostně otevřít opravené kulturní centrum.

Občané každý den vnímají stav chodníků a silnic, jsem proto rád, že se nám loni podařilo navýšit rozpočet na opravu komunikací a letos jsme stejný rozpočet udrželi. Díky tomu probíhají opravy chodníků na sídlištích, hlavních trasách pro pěší. A nesmím zapomenout ani na opravy ulic U Horní brány, Masarykova a Krampolova a mostu u Městského klubu – na tyto práce jsme získali dotace z Evropské unie.

K tomu, co se nejvíc povedlo, patří i Podnikatelská zóna Šternberk. Letos jsme dokončili základní infrastrukturu a z velké části máme zónu naplněnou podnikateli, kteří tu budou rozvíjet svoji výrobní a obchodní činnost. Pro občany zatím tento projekt není příliš „viditelný“ – zájemci nyní teprve koupili pozemky a budují zde haly, sklady apod. – ale je příslibem nových pracovních míst do budoucna.

Co se naopak za Vašeho působení ve funkci starosty nepovedlo?

Jednou z velkých věcí, kterou jsme chtěli vyřešit a kterou jsem sliboval, je situace okolo zimního stadionu. Proběhlo mnoho jednání i za účasti právních kanceláří, vyměnilo se mnoho dopisů, ale bohužel v současné době nevidím žádné rychlé řešení. Město chtělo stadion získat do vlastnictví a provozovat ho, ale tato varianta není pro současné majitele přijatelná. Požadovali jsme rovněž změny ve způsobu vedení zimního stadionu, ale ani v tomto směru nedošlo k žádné dohodě. Ruku v ruce s tímto neutěšeným stavem jde i mládežnický sport. Hokejová mládež dnes ve Šternberku prakticky neexistuje, či spíše dojíždí do okolních měst.

Zmínit musím i vnímání bezpečnosti ve městě. Situace je obdobná v celé zemi, ale já jsem starostou Šternberka. Spolu s kolegy se snažíme apelovat na poslance, vládu, aby se přijala opatření ke zlepšení.

Dalším bodem jsou služby pro seniory. Sociální služby, p.o. připravily projekt, jenž by rozšířil nabídku služeb a ubytování pro seniory (ošetřovatelský domov apod.), protože je poptávka po větší kapacitě i nových typech služeb. Zatím jsme nezískali potřené spolufinancování, v nejbližších letech ale určitě bude možnost se o prostředky znovu ucházet.

Dá se říct, jaké úkoly čekají na nově zvolené zastupitelstvo v příštích čtyřech letech?

V první řadě je to dokončení investičních akcí, které probíhají, ať už je to zmíněná oprava ulic U Horní brány, Masarykova, Krampolova a mostu či rekonstrukce Městského klubu. U té bude potřeba vyřešit ještě několik problematických oblastí, například podobu foyer, knihovny a třeba také vnitřní vybavení.

Zastupitele dále čeká rozhodnutí o rekonstrukci další mateřské školy, předpokládám, že budou pokračovat v jednáních okolo zimního stadionu, ale věnovat se jistě budou i možným investicím do sportovišť nebo již zmiňovaného domu pro seniory. Na stole je také projekt atletického stadionu a hřiště na ZŠ náměstí Svobody. Bude rovněž potřeba hledat nové prostory pro případné zájemce z řad podnikatelů, protože podnikatelská zóna je již téměř obsazená.

V minulosti jste zmínil, že se město potýká s velmi omezeným rozpočtem...

Rozpočet je neustále napjatý. Prostředky, které bychom potřebovali na údržbu a opravy majetku města, nejsou velké. Na druhou stranu se udělala úsporná opatření v samotném provozu města, od úklidu, svícení až po údržbu zeleně. Se svým rozpočtem asi nebude spokojený žádný starosta, ale situace není kritická.

Dlouhodobě se také snižuje zadluženost města, žádné další úvěry si nebereme a naopak splácíme ty staré. I odborné agentury nás v tomto směru hodnotí velice dobře; pouze nás upozorňují na to, abychom se do budoucna příliš nezadlužili, protože situace měst a obcí se patrně nebude vyvíjet příznivěji.

Jako na poslední instanci se na nás obrací řada organizací, které ve Šternberku působí a přišly třeba o podporu od státu, kraje, o sponzory. Je však velice těžké najít v rozpočtu ještě nějakou rezervu. Pro mnohé organizace je ale taková podpora otázkou existence.

Můžete čtenářům prozradit, jak vidíte své případné další působení ve funkci starosty?

Do zastupitelstva města opět kandiduji. Takovou nabídku bych samozřejmě považoval za velkou čest. Bavíme se ale v tuto chvíli hodně předčasně a na tomto místě bych tedy spíše chtěl poděkovat všem, že mi byla tato funkce propůjčena a že jsem měl možnost ji vůbec vykonávat.

Chtěl byste občanům na závěr něco vzkázat?

Chtěl bych všem poděkovat za propůjčení funkce starosty a za příležitost stát po dva a půl roku v čele Šternberka. Stejně tak bych chtěl poděkovat za perfektní spolupráci kolegům místostarostům, zastupitelům, úředníkům, partnerům města a samozřejmě všem občanům.

S čím se nyní poměrně často setkávám, je rostoucí nevraživost, nepochopení se navzájem, stížnosti mezi lidmi, mezi dříve poklidnými sousedy, organizacemi. Přál bych všem větší míru tolerance a pochopení pro toho druhého a také větší nadhled nad životem. Často se ženeme za lepšími zítřky, ale skutečný život nám utíká mezi prsty.

Ing. Stanislav Orság

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
člen kontrolní a revizní komise
starosta
krajský zastupitel