18. září 2014

Žijeme tady rádi

V uplynulých letech jsme ukázali, že v konstruktivní spolupráci s ostatními partnery v zastupitelstvu dokážeme prosazovat a uskutečňovat naše priority a spolupracovat tak na rozvoji našeho města.

Hospodaření města V oblasti financí a hospodaření města dlouhodobě udržujeme vyrovnaný rozpočet a postupně snižujeme zadluženost města. Pomocí výběrových řízení a soutěží na dodavatele investujeme za příznivé ceny, tím vytváříme výrazné úspory pro rozpočet města. Velmi úspěšně využíváme spolufinancování ze státního rozpočtu a fondů EU. Budeme i nadále prosazovat zdravé hospodaření města, tj. vyrovnaný rozpočet a nezadlužování města. Při realizaci rozvojových projektů zapojíme dle možností spolufinancování ze státního rozpočtu a evropských fondů.

Doprava a komunikace Prosadili jsme výrazné navýšení rozpočtu na opravy komunikací a chodníků. Díky tomu jsou opravovány nejdůležitější trasy pro pěší - U Střelnice, Nádražní, Uničovská, Jiráskova, Věžní, Olomoucká nebo v místní části Krakořice. Z místních komunikací byly nebo jsou právě rekonstruovány ulice Masarykova, Krampolova, most přes Sitku, ulice U Horní brány, silnice v lokalitě „starého startu Ecce Homo”, lokalita Lhota nebo parkoviště před městským hřbitovem. Budeme prosazovat další opravy hlavních tras pro pěší v ulicích Olomoucká, Věžní, na sídlištích, vybudování bezpečných přechodů, dále místních komunikací Krampolova - Uničovská, Příkopy. Budeme pokračovat v rekonstrukci ulice Masarykova. Jsme připraveni podporovat realizaci projektu Olomouckého kraje na vybudování kruhových křižovatek ulic Věžní x Nádražní a Věžní x Uničovská, které jsou mezi hlavními prioritami kraje. Naší prioritou nyní bude vybudování vnitřních cyklostezek ve městě, cyklostezky do Dolního Žlebu a propojení měst Šternberk a Uničov cyklostezkou přes Babice, Mladějovice a Újezd. Ve spolupráci s Českými drahami budeme hledat smysluplné a důstojné využití přednádražního prostoru.

Sport Podařilo se nám opravit sportoviště Základní školy Dr. Hrubého a zahájili jsme přípravy pro budoucí stavbu atletického stadionu. Prosadíme opravu sportoviště ZŠ Svatoplukova a výstavbu sportoviště ZŠ nám. Svobody. Ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Českým atletickým svazem budeme hledat možnosti financování výstavby atletického stadionu. V oblasti rozdělování příspěvků budeme nadále podporovat a hledat účinnou pomoc organizacím pracujícím s dětmi, mládeží a organizacím reprezentující naše město - např. TJ Sokol, Atletický klub, Florbalový klub, FC Šternberk, AMK Ecce Homo a další.

Školství Podařilo se nám pro naše děti vybudovat a otevřít novou mateřskou školu. V uplynulých letech jsme se podíleli na postupné modernizaci a opravách všech školských zařízení - projekty úspor energií, modernizace vybavení škol. Budeme pokračovat v postupných opravách mateřských škol a další modernizaci základních škol. Budeme hledat možnosti širší spolupráce se středními školami ve městě.

Kultura Zahájili jsme rekonstrukci městského klubu, jejímž cílem je vytvořit důstojné zázemí pro kulturní vyžití, prezentaci škol a základní umělecké školy i pro amatérské a zájezdové divadelní soubory. Dokončíme rekonstrukci městského klubu a budeme prosazovat další profesionalizaci Městských kulturních zařízení. I nadále budeme podporovat samostatné organizace a spolky při zajišťování kulturních a společenských akcí např. Šternberské kulturní léto pod hvězdami, Naše kino, Město v pohybu apod.

Volnočasové aktivity Nastartovali jsme dlouho očekávanou rekonstrukci Domu dětí a mládeže. Podpořili jsme opravy dětských hřišť i výstavbu nových sportovišť (fitnes hřiště a workoutové hřiště v parku). Na městském koupališti jsme zahájili významné opravy. Do Šternberka jsme přivedli novou tradici – venkovské trhy. Budeme prosazovat další opravy Domu dětí a mládeže, aby se stal důstojným zařízením pro naše děti a mládež. I nadále budeme pomáhat samostatným organizacím, které pro děti, mládež a občany města připravují volnočasové aktivity. Otevřeme diskusi nad dalšími opravami a rozvojem areálu koupaliště a přilehlého sportoviště.

Sociální oblast Pokusíme se dosáhnout výstavby nového typu zařízení, které navýší kapacitu stávajících zařízení pro naše seniory a občany se zdravotním postižením. S využitím podpory státu a EU upravíme areál Domu pro seniory tak, aby byl přístupný osobám se sníženou schopností pohybu a orientace. Prostřednictvím moderních komunikačních technologií a rozšířené nabídky domácích sociálních a zdravotních služeb chceme zajistit více bezpečí pro seniory města Šternberka a tím zlepšení kvality jejich života. Plánujeme zavést seniorskou linku pomoci a uvést do provozu nové asistivní komunikační služby (prostřednictvím snadno ovladatelné technologie přímo komunikovat s různými subjekty svého zájmu či potřeby). Podpoříme zpracování koncepce rodinné politiky města a to v duchu vize město přátelské rodinám

Bezpečnost a veřejný pořádek Na základě naší iniciativy jsme byli zařazeni do vládního programu prevence kriminality. Pravidelně jednáme se zástupci Policie ČR, Ministerstvem vnitra a dalšími organizacemi o situaci v oblasti bezpečnosti v našem městě. Spolupracovali jsme se Svazem měst a obcí na návrhu změn legislativy v oblasti soc. dávek, bezpečnosti a prevence kriminality. Prostřednictvím našich zástupců a organizací sdružující města budeme nadále apelovat na zákonodárce k přijetí takových změn legislativy, aby se zabránilo zneužívání sociálních dávek, aby Městská policie a Policie ČR měly větší možnosti tvrdých zásahů vůči osobám narušujícím pořádek nebo občanské soužití. Budeme prosazovat také tvrdší postihy za přestupky (např. sytém 3x a dost). Společně s Policií ČR a Městskou policií budeme hledat další možnosti spolupráce v oblasti ochrany veřejného pořádku. Budeme i nadále dbát na bezpečnost v blízkosti školských zařízení a podporovat spolupráci a programy pro bezpečnost a prevenci dětí a mládeže (Besip a spolupráce s dopravním hřištěm apod.).

Podnikání a zaměstnanost Bez finanční spoluúčasti města jsme vybudovali a obsadili podnikatelskou zónu. Budeme hledat a připravovat další nové plochy pro podnikání a nabízet je dalším podnikatelským subjektům. Nadále chceme rozvíjet nadstandardní vztahy s velkými zaměstnavateli, podporovat je a pomáhat jim řešit případné problémy. Iniciovali jsme jednání Ministerstva pro místní rozvoj, Olomouckého kraje a velkých zaměstnavatelů a hledali možnosti spolupráce mezi středními školami ve Šternberku a místními zaměstnavateli.

Životní prostředí Připravili jsme a realizovali projekty revitalizace zeleně, rozšiřovali systém separace odpadů např. třídění bioodpadu. Zavedli jsme systém vlastního hospodaření v městských lesích, který přináší výrazné finanční výsledky. Budeme nadále podporovat projekty obnovy zeleně a rozvíjet také místní části Chabičov, Těšíkov, Dalov a Krakořice. Dále budeme dbát na efektivní a hospodárný systém separace odpadu rozšiřováním sběrných míst, propagací a motivací občanů. Ve spolupráci se zainteresovanými subjekty budeme hledat možnosti využití městského parku. I nadále budeme spolupracovat a pomáhat organizacím pečujícím o životní prostředí.

Cestovní ruch Budeme iniciovat jednání s hlavními turistickými cíli, kterými jsou Státní hrad Šternberk, Expozice času a expozice v bývalém augustiniánském klášteře, k nastavení jednotného postupu při propagaci a organizaci cestovního ruchu. Zaměříme se na vybudování vnitřních cyklostezek ve městě a pro cykloturisty otevřeme ve spolupráci s Místní akční skupinou Šternbersko nové informační centrum s úschovnou kol, prodejnou regionálních produktů a dalšími službami (nejen) pro cyklisty.