16. září 2022

Slivenec malý, nebo velký? Rozumná výstavba pro mladé lidi by se měla podpořit

(SPOLU pro Slivenec) Jednou z otázek pro Slivenec i všechny obce v bezprostředním okolí Prahy je jistě budoucí výstavba. Bytů v Praze je stálý nedostatek a lidé s rodinami navíc touží žít mimo ruch velkoměsta, ale přitom mít stále všechny výhody života v metropoli.

Praha se stala místem, které nevynechá ani jednu příležitost k nové výstavbě. Pokud si najdete čas a projdete se v jakékoliv části Prahy 5, zjistíte, že se značně mění. Na většině volných míst se staví a můj názor je, že je to většinou dobře.

Osobně chápu poznámky starousedlíků, že čtvrti jsou jiné než dřív a noví obyvatelé nemají tak blízký vztah s daným místem. Často jsem u nás na Slivenci svědkem řevnivosti a poukazování na nové čtvrti, kde bydlí lidé úplně odjinud. Ale po pravdě – to je vývoj, který prostě nelze zastavit, a co si budeme povídat, noví občané jsou pro městskou část v zásadě přínosem. Při dobrém řízení nám pomohou se posunout dále, a navíc zde bude dost dětí, kterým budeme mít co předat.

Rozhodně si ve Slivenci nepřeji žádnou výstavbu sídlištního typu. Městská část by však naopak měla podpořit výstavbu nových nájemních bytů. Ovšem, není to jednoduché a je to věc, kterou investoři zatím moc nevyhledávají. Přesto se ukazuje, že když se chce, tak to jde. Slivenec jistě unese další výstavbu rodinných domů i za tak neuvěřitelné tržní ceny pozemků a materiálu, ale pokud chceme, aby skladba obyvatel byla pestřejší a vyvážená, musíme se společně pustit také do přijatelnějších řešení pro mladé nebo méně movité zájemce o bydlení v naší městské části.

Petr Bürger

předseda MS Slivenec
lídr kandidátní listiny SPOLU pro Slivenec