15. září 2022

Neprůhledné hospodaření současného zastupitelstva jsou důvodem ke změně

(SPOLU pro Slivenec) Informace o hospodaření i o rozpočtu obce by měly být všem našim spoluobčanům snadno dostupné a průhledné. Každý by tedy měl mít možnost se s hospodařením obce kdykoliv sez­námit, aby se dozvěděl, jak obec hospodaří, tedy kam a kolik investuje a s kým a za jakých podmínek spolupracuje. A jaká je realita?

Návrh rozpočtu na následující rok a rovněž schválený rozpočet jsou na webu městské části uveřejňovány pouze ve zkrácené verzi – v rozporu s § 11, zákona 250/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Položky z jednotlivých kapitol rozpočtu jsou porůznu sloučeny, rozpočet je nepřehledný, netransparentní.

Rozpočet vedlejší hospodářské činnosti je zveřejněn pouze dvěma čísly, a to celkovou částkou předpokládaných příjmů a výdajů.

Změny rozpočtu, tzv. rozpočtová opatření, schvalovaná v průběhu roku, jsou členěna dle podrobné rozpočtové skladby. Když si zahrajete na detektiva, tak zhruba odhadnete, kterých položek zveřejněné zkrácené verze rozpočtu se změny týkají.

• Jak vypadá rozpočet v průběhu roku po schválení rozpočtových opatření se dozvíte nejpozději do konce června následujícího roku až bude zveřejněn návrh závěrečného účtu za uplynulý rok před jeho projednáním v zastupitelstvu. Až tehdy občané vidí z povinných příloh, jak vlastně vypadá úplný rozpočet městské části, tj. schválený rozpočet, rozpočet po změnách a skutečnost.

Komentář, důvodová zpráva či podrobnější informace jak k rozpočtu, tak ke změnám rozpočtu, tj. rozpočtovým opatřením a závěrečnému účtu městské části nejsou vypracovávány, a tudíž ani zveřejňovány. Hospodaření městské části je tak netransparentní, informace jsou minimální, pro občany nesrozumitelné nebo přímo nedostupné

• Podněty, na zprůhlednění a nápravu situace nebyly nikdy akceptovány

• Zamítnuty byly například tyto návrhy:

poskytování informací, odůvodnění či komentáře ke zveřejňovanému návrhu rozpočtu, rozpočtovým opatřením a závěrečnému účtu;

pravidelné uveřejňování přehledu o plnění rozpočtu po ukončení čtvrtletí;

zapojení městské části do projektu CityVizor (Jedná se o aplikaci pro všechny, které zajímá hospodaření obcí v ČR – pro občany, zastupitele, pracovníky obce i novináře. Přináší přehlednou vizualizaci rozpočtu obce s detailními daty, která jsou získávána přímo z jejích účetních systémů a následně zobrazována přehledně, srozumitelně a v souvislostech.)

My v koalici SPOLU jsem však přesvědčeni, že je už čas na změnu netransparentního jednání současného vedení radnice. Odůvodnění a vysvětlení týkající se příjmů a výdajů, ať ve fázi návrhu rozpočtu, schválených rozpočtových opatření a návrhu závěrečného účtu městské části Praha-Slivenec považujeme za naprosto standardní povinnost a službu občanům, i když to zákon neukládá. Stejně tak považujeme za důležité poskytovat občanům informace o tom, jaké investiční akce se v daném roce plánují a z jakých zdrojů se budou hradit. Po ukončení investičních akcí budeme občany informovat o výši celkových nákladů a z jakých prostředků byly tyto investice hrazeny.

Nechceme rozpočet a finance městské části Praha-Slivenec držet dále pod pokličkou. Chceme naprosto transparentně, pravdivě a pravidelně informovat občany o hospodaření městské části, a proto budeme důsledně dodržovat zásadu 3E – účelnost, hospodárnost a efektivitu při nakládání s veřejnými financemi.

Milena Hollmannová

kandidátka SPOLU do ZMČ Praha - Slivenec