17. srpna 2017

První lotrovina sociální demokracie je, že jsou tak vysoké odvody

(Parlamentní listy) Návrhy ČSSD na zvýšení minimální mzdy na 16 tisíc a průměrné na 40 tisíc do pěti let okomentoval pro ParlamentníListy.cz senátor, majitel a ředitel továrny na výrobu dřevěných hraček Jaroslav Zeman (ODS). „Jsou blázni. Je to plánování jako v Sovětském svazu. Možná že začneme tady pěstovat palmy, ananasy, kokosové ořechy. Ale musíme si to naplánovat. Do pěti let,“ konstatoval s tím, že pokud by se mzdy takto skokově zvýšily, práce odpluje do Asie. „Pak budou koukat, jak jsou plný pracáky,“ dodal.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že kdo platí nízké mzdy, je darebák. Co si o tom myslíte? Je tahle kritika podnikatelů adekvátní a spravedlivá?

Od člověka, který nikdy nepodnikal, jsou podobné výroky úsměvné. Navíc společnost je nějak rozvrstvená. Ne každý může být ministr, senátor či poslanec. Když jsou lidé méně nadaní, ale pracovití, mají na trhu práce nějakou hodnotu a ta se jim vyplácí. Pokud budeme řešit mzdy skokově, jak navrhuje sociální demokracie, tak nám práce zase odpluje do Asie, do Číny a budou všichni koukat, jak jsou plný pracáky. To ale těžko vysvětlíte lidem, kteří rozdávají státní rozpočet.

Kdo nechce lidem platit slušnou mzdu, je darebák, řekl Zaorálek. A jestli někdo zkrachoval kvůli zvýšení minim. mzdy, neumí dle něj podnikat. Má lídr ČSSD pravdu? Lubomír Zaorálek jako volební lídr ČSSD vyhlásil válku nízké mzdě. Ale váš předseda Petr Fiala na to namítl, že byl přece čtyři roky ve vládě, ČSSD měla premiéra, tak s tím mohla něco dělat...

První lotrovina sociální demokracie je, že jsou tak vysoké odvody – sociální a zdravotní. Pro podnikatele je pracovní síla velmi drahá. Problém ČSSD je, že půlku platu těm svým takzvaným chráněncům seberou a přerozdělí. Ať se v první řadě zamyslí nad tím, co kradou z výplat, a nechávají tam jen část.

Jsou reálné návrhy ČSSD do pěti let minimální mzda 16 tisíc a průměrná 40 tisíc?

Jsou blázni. Je to plánování jako v Sovětském svazu. Možná že začneme tady pěstovat palmy, ananasy, kokosové ořechy. Ale musíme si to naplánovat. Do pěti let.

Slyšel jsem stížnosti od podnikatelů na zaměstnávání lidí načerno. Nemůžou tyto snahy na výrazné zvýšení minimální mzdy ještě více tento problém prohloubit?

Nemyslím, že zaměstnávání načerno je největší problém české ekonomiky. Tím je, že není pracovní síla. Že je dvě stě, tři sta tisíc Čechů na Západě. Ti tu chybějí. Ať sem tedy pustí lidi z Ukrajiny. Je taky zmítaná válkou. Tak jim pomozme a pomůžeme i sami sobě.

Jaké vidíte reálné problémy podnikatelů? Mluví se o byrokracii či dotačních pobídkách, které zvýhodňují někoho na úkor druhého...

Samozřejmě že to tak je. Nikam neodejdu, neshrábnu fabriku a neodejdu do Rumunska nebo Bulharska. Zůstanu tady. Ale že by pro mě něco stát udělal za posledních deset, dvacet let, to si moc nepamatuju. Pořád se zvýhodňujou nějaké firmy z ciziny, které využívají různých pobídek. Pak to shrábnou, jsou v jiném státě a jedou ten samý systém. To je věc, kterou sociální demokracie zařizovala v předešlých vládách. Další věc je pracovní síla. Opravdu nemá kdo dělat. Možná je ještě u nás na Tanvaldsku několik set lidí na pracovním úřadě, ale donuťte je pracovat. Souvisí to s vyššími dávkami. Je to začarovaný kruh.

Jste ředitel továrny na výrobu dřevěných hraček. Dělalo by vám problémy, kdyby teoreticky skutečně minimální mzda takto skokově vzrostla? Co by to pro vás znamenalo?

Znamenalo by to pro některé firmy, že by také mohly skončit. Jsme v celosvětové soutěži. Nikdo neřeší, jestli je česká hračka levná, nebo drahá. Nikdo neřeší hlouposti, které chce Evropská unie. Tak řemesla nebudou. Český národ není složen jen z inženýrů a ajťáků. Někdo, kdo je pracovitý, může dělat jednodušší práce. Když mu to socani seberou, tak bude bez zaměstnání. Protože práce odejde tam, kde bude levnější. Do Asie. Jako se to už jednou stalo. Bude to mít bumerangový efekt. Jenomže jim to bude asi vyhovovat, když budou všichni na pracáku s kloboukem čekat, co jim štědrý stát rozdá.

Jaroslav Zeman

senátor PČR
starosta