8. června 2020

Babiš prý přidal obcím sto miliard. Jenže to není pravda

(Aktuálně.cz) Od poloviny dubna prosazuji, aby stát v zájmu nastartování ekonomiky pomohl městům, obcím a krajům zachovat jejich investiční činnost. V minulém týdnu se o tom mluvilo hodně. Jde o důležitou pomoc, která má při současném žonglování s čísly kolem rozpočtu vlastně zanedbatelný rozměr. Pozitivní dopady by ale byly viditelné.

Premiér totiž opakovaně uvádí, jak obcím za uplynulé roky zvýšil příjmy. Například na Twitteru minulý týden napsal: „Obce dostaly od roku 2013–2019 díky nám o 100 mld. Kč navíc.“ Těch sto miliard zmínil také ve sněmovně 26. května a o vývoji podílu na vybrané DPH, která připadá obcím, dodal: „My jsme potom nastoupili a my jsme to vaše snížení z 19,93 nejdřív navýšili na 20,83, potom v roce 2017 na 21,4 a v roce 2018 a 2019 na 23,58.“ A teď jak je to doopravdy!

Jedna věc je, že příjmy obcí se skutečně zvýšily. Ale peníze jim nepřidal Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, LÍP UŽ BYLO, ale ekonomický růst, tedy zaměstnavatelé a zaměstnanci, kteří ho odpracovali, a spolu s nimi všichni občané, kteří víc utráceli za zboží a služby, takže se zvedal výnos z DPH a jiných daní, z něhož svá procenta kraje a obce dostávají. A druhá věc je, že ani ty informace o zvyšování podílu obcí nesedí.

Zvýšení podílu z výnosu DPH pro obce z 19,93 na 20,83 % bylo provedeno zákonem č. 295/2012 Sb., účinným od 1. 1. 2013. Volby, které vynesly Babiše k moci, se odehrály na podzim 2013.

Se zvýšením v roce 2017 na 21,4 to bylo také jinak. Vláda, v níž byl Babiš ministrem financí, v únoru 2015 navrhla novelu zákona (o rozpočtovém určení daní) zvyšující od 1. ledna 2016 podíl na DPH pro kraje, ale obcí se to nemělo týkat. V prvním čtení se o potřebě zvýšit podíl také obcím mluvilo a Andrej Babiš jako ministr financí k tomu řekl, že obce už dostaly přidáno k 1. lednu 2013. Ve druhém čtení byl podán návrh výboru pro veřejnou správu na zvýšení podílu pro obce z 20,83 na 21,4 %, a také návrh poslanců ODS, aby se podíl obcí na výnosu DPH dále zvýšil na 21,83 od roku 2017 a na 23,58 % od roku 2018. Rozpočtový výbor a po něm i celá sněmovna oba pozměňovací návrhy odmítla a schválila původní vládní návrh přidat pouze krajům, Andrej Babiš coby ministr financí ve třetím čtení prohlásil, že obce mají peněz dost. Do hry pak vstoupil sociálně demokratický senát, navrhl mimo jiné doplnění zvýšení podílu obcí na 21,4 %, ale současně zrušení třicetiprocentního podílu obcí na dani z příjmů fyzických osob. Obcím se v důsledku nic nepřidalo, nanejvýš zůstaly na svém. Tuto změnu pak poslanecká sněmovna proti hlasům části opozice včetně ODS schválila.

Do třetíce se sazba podílu z DPH pro obce měnila k 1. lednu 2018, a to na 23,58 procenta výnosu DPH, potud má Babiš v citaci pravdu. Ani tentokrát však nejde o jeho zásluhu. Zákon totiž navrhlo Zastupitelstvo Libereckého kraje. Vláda k návrhu vydala nesouhlasné stanovisko – dlužno podotknout, že Andrej Babiš už nebyl jejím členem, ale jeho 6 ministrů ano. Babiš se, na rozdíl od svých poslanců, dokonce nezapojil ani do schvalování zákona a při závěrečném hlasování v červnu 2017 nebyl na schůzi "žvanírny" přítomen.

Takže jako obvykle. Babiš si připíše k dobru jakoukoli zásluhu, která se mu hodí, i kdyby se na ní vůbec nepodílel, a i kdyby byl aktivně proti jejímu prosazení.

Boj za pomoc pro města, obce a kraje nevzdáme. Dokonce znovu nabízíme panu premiérovi, ať si ten náš návrh vezme a klidně ho zkopíruje a odprezentuje jako svůj, jako obvykle. Bez problémů to skousneme, když bude na konci důležitá, rychlá a administrativně snadno zvládnutelná finanční injekce pro samosprávy.

Martin Kupka

místopředseda strany