5. června 2015

Už je v Řevnicích líp?

Současná koalice ANO, TOP 09, Našich Řevnic a Mladého hlasu Řevnic vládne radnici již půl roku. Je proto vhodný čas na zhodnocení závazků, které si sami stanovili ve volebních programech a následně v koaliční smlouvě.

Tato koalice nastupovala s plánem otevřené radnice, která nebude nic schovávat a díky tomu prostě bude líp. Jaká je však realita? Projděme si nyní některé body koaliční smlouvy.

1) Do šesti měsíců uvedeme do provozu nový městský web.

Šest měsíců již uplynulo a termín spuštění nového webu je podzim 2015. Pokud není koalice schopná dodržet ani takto triviální závazek, pak stěží věřit těm opravdu velkým. Nehledě na to, že radnice zaplatila 15 tisíc korun za externí analýzu stávajícího webu.

2) Vypíšeme konkurz na šéfredaktora Ruchu, budeme trvat na znovu ustanovení redakční rady a dodržování kodexu radničního periodika.

Konkurz na šéfredaktora byl sice vypsán a nový šéfredaktor vybrán, ale celé provedení rozhodně neodpovídá přátelské a otevřené radnici. Z pozice šéfredaktora byl odvolán Tomáš Hromádka, aniž by byl znám nový šéfredaktor. Redakční rada se rozpadla, a pokud je mi známo, žádná nová není. Také výběr nové šéfredaktorky může budit pochybnosti. Město nikde neuvádí žádné podrobnosti – kolik se přihlásilo uchazečů, proč byla vybrána právě Lucie Kirová, ani jaký záměr s městským zpravodajem radnice má.

3) Koalice vytvoří investiční plán města na funkční období s výhledem do dalšího funkčního období.

Půl roku je dlouhá doba na to, aby se radní dokázali zorientovat v problematice a plán investic veřejnosti představit. Zatím se nic takového nestalo. Očekávám, že nejpozději na podzim, kdy musí dojít ke schvalování rozpočtu na příští rok, tento plán bude existovat. Pokud se tak nestane, je to jednoznačné nesplnění tohoto závazku.

4) Vytvoříme koncepci podpory místních živnostníků.

Celá koaliční smlouva je plná nových koncepcí a koncepce podpory živnostníků je jednou z nich. Je chvályhodné, že na rozdíl od parlamentní úrovně se vládnoucí strany chtějí drobných podnikatelů zastat, jenže nikde není znám ani náznak této koncepce. Možná, že problémem je fakt, že radní Pavel Drhlička zodpovědný za tuto oblast rezignoval.

5) Vytvoříme pozici zaměstnance s pracovní náplní na přípravu a realizaci dotační agendy a technické činnosti

Málokterá strana (a obzvláště ty pravicové) si do koaliční smlouvy dá závazek zvýšit počet úředníků. Zajímavé bude sledovat, jak si koalice povede při správě rozpočtu. Koaliční smlouva je plná dalších vydání a snaží se tvářit, že zdroje jsou. ODS si je, na rozdíl od vládnoucích stran, vědoma omezených zdrojů a nutnosti uvážlivého hospodaření – ostatně v našem programu jsme se zavazovali k nezadlužování obce.

Jan Hlaváček

pokladník místního sdružení
člen strany

Štítky:
zastupitelstvo obec