5. ledna 2024

Knihovna nadále rozšiřuje a vylepšuje své služby

(Noviny Prahy 16) Radotínská knihovna oslaví letos v září své 103. narozeniny. Knihovní kultura má v Radotíně své nezpochybnitelné místo, proto knihovna stále modernizuje, vylepšuje a rozšiřuje své služby. V současné době její knižní fond obsahuje přibližně 50 tisíc svazků, z toho 14 tisíc připadá na literaturu pro děti a mládež. Roční registrační poplatek činí 50 Kč pro děti a 150 Kč pro dospělé. Přijímáme platby hotově, kartou nebo bankovním převodem.

SLUŽBY KNIHOVNY

Knihovna již v roce 2021 zřídila bibliobox, který naleznete zabudovaný do plotu u vstupu na pozemek, kde se knihovna nachází. Prostřednictvím biblioboxu můžete knihy vracet kdykoliv, nehledě na otevírací dobu knihovny (tedy od pondělí do neděle, 24 hodin denně). Od listopadu 2023 se radotínská knihovna zapojila do projektu Metropolitní knihovna, čtenáři tak mohou vracet i knihy z Městské knihovny v Praze.

Naši čtenáři si mohou vypůjčit knihy, časopisy, audioknihy a společenské hry. Zdarma si v rámci roční registrace mohou půjčit až tři e-knihy za měsíc. K dispozici jsou zdarma také v on-line katalogu e-knihy Městské knihovny v Praze.

Prostory jsou bezbariérové. Aby byly služby zpřístupněné i lidem s hendikepem, zapojili jsme se v roce 2022 jako první pražská knihovna do projektu Tichá linka. Jedná se o sociální službu tlumočení znakového jazyka a přepisu mluvené řeči do textu on-line. Je určena lidem se sluchovým nebo kombinovaným postižením a umožňuje jim komunikovat se slyšícími lidmi bez bariér.

ON-LINE KATALOG

Do on-line katalogu se snadno dostanete z webových stránek www.knihovna-radotin.cz. Registrovaní čtenáři se do katalogu mohou přihlásit. Díky online katalogu si můžete sami prodloužit výpůjčky (pokud na ně není rezervace od jiného čtenáře), mít přehled o vypůjčených titulech a rezervacích. Prostřednictvím katalogu si můžete zarezervovat knihy, o které máte zájem, a naleznete tam i předpokládanou dobu, kdy bude titul k dispozici. O tom, že je pro vás zarezervovaný svazek již v knihovně připravený, se dozvíte prostřednictvím informativního e-mailu.

Knihovna celoročně nabízí vyřazené knihy za jednu korunu. U vstupu v knihovně naleznete poličky s knihami a časopisy na rozebrání zdarma. U pultu v přízemí si můžete zakoupit pohledy s fotografiemi z Radotína, turistické vizitky, radotínské magnetky, připínací odznaky i radotínský kalendář.

PRO ŠKOLY, ŠKOLKY I DRUŽINY

Místní knihovna Radotín pořádá exkurze pro základní a mateřské školy z Radotína i širokého okolí. Exkurze obsahují základní informace o knihovně, děti se dozvědí, jak funguje, co a kde v ní mohou najít. Dle domluvy připravujeme i tematické exkurze. V roce 2023 proběhly v knihovně besedy pro žáky základní školy Radotín se spisovatelkou Ivonou Březinovou a pro předškoláky z Mateřské školy Radotín besedy s autorkou Evou Vychodilovou. V listopadu se konaly lekce technické univerzity, kterých se zúčastnili prvňáčci, již se dozvěděli základy o budovách ve městě, silnicích, ulicích a mapách.

Každoročně také připravujeme program pro žáky základní školy v rámci Noci s Andersenem a spolupracujeme se školou při Pasování čtenářů. Pravidelně do knihovny dochází děti se školní družinou na připravený naučný program podaný zábavnou formou. Děti si v knihovně mohou vypůjčit například časopisy, pohádky, první čtení, knihy všech žánrů a samozřejmě povinnou četbu do školy. V knižním fondu naleznete i spoustu knih pro teenagery a young adult literaturu (mladí dospělí). V nabídce je rovněž tak zvané Kouzelné čtení (knihy) a interaktivní Albi tužky.

Zázemí v prvním patře pro dětské čtenáře je otevřené všem, kteří si chtějí v otevírací době knihovny přijít dělat domácí úkoly sami či se spolužáky nebo si prohlédnout knihy a časopisy.

AKCE PRO VEŘEJNOST

Pořádáme také akce pro veřejnost, které probíhají po ukončení výpůjční doby po 18. hodině: besedy se spisovateli, vernisáže, výstavy a další kulturní či vzdělávací programy. Knihovna je otevřená všem, a vstup na takové akce je proto vždy zdarma. V minulém roce proběhly besedy, vernisáže nebo například povídání se Štěpánem Rakem o historii Radotína. V dřívějších letech se v knihovně konaly akce k příležitosti oslavy 100 let fungování radotínské Letopisecké komise nebo oslava stoleté historie radotínské knihovny.

Pro rodiče s dětmi do tří let probíhá každou první středu v měsíci od 10 hodin v rámci mezinárodního projektu Bookstart akce První dobrodružství s knížkou. Děti si prohlíží zvukové knihy a leporela a je pro ně připravený hravý interaktivní program s Lindou Ladovou (v lednu půjde o hravou psí minipohádku Haf).

SOUTĚŽE PRO DĚTI

Děti si mohou přijít zasoutěžit během tematických akcí. O nejrůznějších akcích, jako je například Březen: měsíc čtenářů, Dětský den nebo Mikulášský den, se dozvíte na webových stránkách knihovny, vývěsních plochách, Facebooku a Instagramu.

Pokud byste měli doma přebytečné knihy, knihovna momentálně přijímá díla pro děti i dospělé, které jsou v dobrém stavu a byly vydané od roku 2010 do současnosti. Přijímáme knihy pouze v omezeném množství a po předchozí domluvě.

Sabina Krejčí, vedoucí Místní knihovny Radotín

Sabina Krejčí

členka zastupitelstva MČ Praha 16

Štítky:
Praha komentář