11. prosince 2023

Výpravní budova otevírá: nabídne čekárnu, toalety i komerční prostory

(Radotínské noviny) V pátek 15. prosince začne fungovat nová prosklená výpravní budova na radotínském nádraží. Její slavnostní otevření je naplánováno na 14.30 hodin.

Cestující v právě dokončované stavbě naleznou čekárnu, prodejnu jízdenek, toalety a dva komerční prostory, které zahájí provoz na začátku příštího roku. Část směrem k řadě radotínských obchůdků by měla obsadit kavárna s venkovní terasou, na opačné straně vznikne podle představ Správy železnic jednoduchý gastro provoz.

„Odbavovací hala je velká 143 metrů čtverečních, budou v ní lavičky, celá výpravní budova je bezbariérová. Automaticky otevírané dveře mají vzduchové clony pro ochranu vnitřního prostoru proti venkovnímu chladu,“ říká Vladimír Kasa ze Správy železnic, který dohlíží na stavbu nové nádražní budovy.

Interiér je po obvodě plně prosklený, stejně jako vnitřní příčky komerčních prostor. „Vnitřní části zdí jsou opatřeny hnědými keramickými pásky. Na stropě i stěnách jsou akustické prvky. Podlaha je provedena litým podlahovým systémem s barevným vsypem,“ dodává Vladimír Kasa.

Výpravní budovu v zimě vytopí a v létě ochladí klimatizace. Tabule s informacemi o odjezdech vlaků nebudou chybět ani ve vnitřních prostorech. Systém je vybavený akustickým přepisem informací pro nevidomé. U venkovní terasy se objeví stojany pro kola a nabíječka pro elektrokola. Střechu celé budovy pokrývají pásy s vegetací.

Na toalety pro cestující se bude vcházet přes turnikety, které se otevřou po zaplacení deseti korun. Poplatek bude možné uhradit hotově i bezhotovostně.

Příští rok se radotínská radnice pustí do rekonstrukce historické nádražní budovy. „Nadále platí, že do ní chceme umístit služebnu městské policie. Na její opravu máme přislíbené prostředky od hlavního města. Poloha nové služebny v centru Radotína bude určitě pro bezpečnost občanů přínosná,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík a dodává: „Aktuálně řešíme majetkové úkony pro bezúplatné nabytí starého nádražního objektu mezi stávajícím vlastníkem, tedy státem, potažmo Správou železnic, hlavním městem Prahou a naší městskou částí.“

Další novinkou na nádraží je zabezpečený přístřešek pro jízdní kola, v provozu bude od ledna. „Jeho kapacita je 50 kol a vstup do něj bude možný přes aplikaci v mobilním telefonu. Nahradí původně zamýšlenou cyklověž, která by byla mnohem nákladnější na provoz, a jak se ukazuje ve městech, kde stojí, není o její využití velký zájem,“ vysvětluje Miroslav Knotek, místostarosta Radotína.

Štítky:
komentář