4. července 2023

Dříve divočejší Berounka byla místem koupání i tragických osudů

(Noviny Prahy 16) Léto a koupání! V minulosti bylo plavání v Radotíně neodmyslitelně spojené s Berounkou. Ta ovšem dříve bývala divočejší, hlubší, nevyzpytatelná a nebezpečná. Dokládají to zápisy v letopiseckém archivu.

Riziková místa spojená s větší masou vody, než ji známe dnes, byla především v Šárově kole za dnešními tenisovými kurty. Ale také V hlavách neboli U pětky – nad klubovnou vodáků a na Benátkách. Na těchto místech se proto objevily výstražné tabulky s varováním: „Toto místo je krajně nebezpečné, a proto se zde koupání zakazuje.“ Tabule na Benátkách dokonce přesně uváděla, kolik lidí už se na tomto místě utopilo, a přidávala drsné odstrašení: „… ty budeš další obětí!“

Sokolové proto kolem roku 1900 postavili se souhlasem obecního zastupitelstva plovárnu pod kostelem. Provozoval ji jako nájemce a současně plavčík Jan Prejza, který byl jinak holičem a své zákazníky holil a stříhal ve dvoře u Drchotů. Dnes se na tomto místě nachází dvůr Kulturně-komunitního centra Koruna.

Plovárna ale nevydělávala a časem byla zrušena. Svůj podíl na tom, že si plovárna nezískala oblibu, měla zřejmě i brusírna mramoru Marmorea. Z té do Berounky pod kostelem vytékala odpadová voda.

Koupání v Berounce ale lákalo i nadále, a proto Okrašlovací spolek zřídil výše proti proudu vodního toku říční lázně na stejném místě, kde je najdeme i dnes. Spolek lázně provozoval, pro koupající upravil na břehu pláž. Ani to nestačilo a celkově byly i tyto lázně ztrátové.

Vše se změnilo v roce 1922 s příchodem nového provozovatele Karla Myšky a jeho manželky. S nimi se lázně staly oblíbeným místem výletů a trávení letního volného času. Nabízely k půjčení loďky, podávaly se obědy i menší občerstvení, nechybělo hřiště ani taneční parket. A voda v Berounce byla v těchto místech křišťálově čistá. Již z dálky zářil nápis Říční lázně. Pan Myška učil pomocí bidla a lana zájemce plavat, udržoval čistou písečnou pláž a pečoval o letní pohodu hostů.

Provoz v radotínských říčních lázních skončil v roce 1950. Objekt pustl a kolem roku 1980 byl zlikvidován. V té době nebyla kvůli svému znečištění Berounka mezi zájemci o koupání moc vyhledávaná.

Dnes lázně opět žijí, jsou vyhledávanou zastávkou pro turisty pěší i cyklisty, pro vodáky a vzhledem k pořádaným hudebním akcím i pro muzikanty. Jen ke koupání dávají dnes lidé přednost biotopu a krytému bazénu.

Irena Farníková

členka ZMČ Praha 16
členka rady místního sdružení ODS Radotín

Štítky:
komentář