13. června 2023

ODS Radotín: Parku fandíme, překážek ale není málo

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma: Jak se vám líbí vítězný soutěžní návrh parku na soutoku?

Plány hlavního města na rozvoj území na soutoku sledujeme od počátku těchto snah, tedy už více než deset let. Skoro stejnou dobu máme připravenou studii sportovně-rekreačního areálu mezi lokalitou Šárovo kolo a soutokem Berounky s Vltavou. Několikrát jsme ji představili veřejnosti. Touto snahou a potřebným návrhem na změnu platného územního plánu bychom také rádi minimalizovali vodní plochy a zamezili případné budoucí těžbě na radotínské straně Berounky, které jsou v aktuálních plánovacích podkladech.

Příměstský park vítáme. Podobná přírodní území zřizuje ve svém okolí řada velkých evropských měst, protože na ně dopadají důsledky klimatické změny. Takový „park“ své okolí v horkých dnech ochlazuje, zadržuje vodu v krajině a pomáhá při povodních.

Oceňujeme, že vítězné architektonické studio přišlo při přípravě svého vítězného návrhu za vedením radnice a ptalo se, jaké záměry v daném území máme. Vyslyšelo naše návrhy ohledně většího počtu pěších stezek a cyklotras. Navrhli jsme další lávku přes Berounku na hranici Radotína a Černošic, v lokalitě na Rymáni. Architekti ji přivítali a do svého záměru začlenili.

Nutno připomenout, že bez změny zákona o vnitrozemské plavbě, na níž jsme se podíleli a která ze seznamu splavných řek pro větší lodě vyškrtla Berounku, by příměstský park vůbec vzniknout nemohl. Nyní se snažíme zabránit velkému přístavu pro lodě, který by Povodí Vltavy rádo zřídilo mezi dnešním radotínským přístavem a dálničním Radotínským mostem.

Realizace příměstského parku má před sebou patrně ještě dlouhou cestu. Překážek má před sebou hodně. Za svůj si jej budou muset vzít vlastníci pozemků, souhlasit budou muset samosprávy dotčených městských částí i Černošic a investičně se neobejde bez podpory hlavního města Prahy.

My parku fandíme. Zvýšil by kvalitu života v Radotíně – lidé by měli k dispozici další velký kus přírody vhodný pro trávení volného času i sportování.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky: