5. dubna 2023

Slovo starosty duben 2023

(www.mcpraha16.cz)

Vážení spoluobčané,

po více než dvouleté pauze se 20. března opět konal Sněm pražských starostů. Městské části trápí podobné problémy, a proto je vhodný společný postup. 

S ostatními starosty požádáme stát o zajištění financování na výstavbu nových budov základních a mateřských škol. Ceny stavebních prací i materiálů rostou, což vidíme při právě probíhajícím rozšiřování radotínské mateřské školy o jednu třídu. Rozšíření a modernizaci základní školy máme naštěstí za sebou. Starostové se dále dohodli, že budeme od hlavního města vyžadovat zvýšené příspěvky na jednoho žáka. Vedou nás k tomu mimo jiné rostoucí ceny energií. 

Dalším společným požadavkem pražských starostů je zahájení jednání s vedením hlavního města a s Ministerstvem vnitra ČR o navýšení financování přenesené působnosti. Jedná se o výkon státní správy, kterou poskytují obce s rozšířenou působností, mezi něž Praha 16 patří. Zákon pravidelně zvyšuje mzdové tarify úředníků, ale stát je úřadům nenahrazuje! 

Rozpočty samospráv se tak ocitají v nepříjemné situaci. Radotín zatím těží z toho, že jsme před více než deseti lety přistoupili k rozsáhlým optimalizačním krokům, které náklady na úředníky minimalizovaly. Zvýšení mzdových tarifů však znamená, že přijdeme o peníze, které bychom mohli využít na obnovu zeleně, opravu místních komunikací, pečovatelskou službu nebo kulturu.

Věřím, že naše jednání s hlavním městem i ministerstvy budou úspěšná.

Váš Karel Hanzlík

starosta Městské části Praha 16 (Radotín)

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář