6. února 2023

Skončila oprava propustku Šachetského potoka

Před více než pěti lety zasáhly Radotín silné povodně. Šachetský potok, přitékající z Kosoře Černou roklí, se kousek před ústím do Radotínského potoka rozlil po okolí a zaplavil ulice i blízkou stanici profesionálních hasičů. Příčinou byly extrémně silné srážky a nízká kapacita propustku. Jeho rekonstrukce začala loni v létě a skončila před Vánoci.

Propustek pod ulicí K Cementárně prošel v minulosti nevhodnou úpravou. Stavbaři pod silnici umístili potrubí, které se před pěti lety ukázalo jako příliš úzké,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík. Na konci školního roku 2017 se Radotínem prohnala takzvaná blesková povodeň. Největší problémy nezpůsobila Berounka, ale Šachetský potok. Voda zaplavila nejen profesionální hasiče V Sudech, garáže zdravotnické záchranné služby, valila se ulicí K Cementárně až do Vápenné, kde zatopila několik domů. Vydatné lokální srážky udělaly z jindy drobného potoka takovou vodní masu, kterou potrubí nezvládlo pojmout.

Městská část Praha 16 od této události usilovala o opravu propustku tak, aby k podobným situacím už nedocházelo. „Nejdříve jsme museli vyřešit majetkové poměry a část inkriminovaného koryta v blízkosti ústí získat od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) do správy Městské části Praha 16. Teprve poté jsme mohli usilovat o zajištění finančních prostředků na stavební úpravu z rozpočtu hlavního města,“ vysvětluje Karel Hanzlík. Radnice následně zkoordinovala opravu propustku s rekonstrukcí mostu a vozovky. Jednalo se o kombinaci dvou různých projektů rozdílných investorů, proto bylo nutné stavbu časově naplánovat a jejich požadavky sjednotit. Koordinační schůzka všech zúčastněných společností byla na radotínskou radnici místní samosprávou svolána začátkem března 2022. „Přestože finance na úpravu kapacitně nevyhovujícího ústí Šachetského potoka byly v rozpočtu hlavního města Prahy už v roce 2020, kvůli vleklým výběrovým procesům a koordinaci stavby i s opravou vozovky mohla být stavba zahájena až na začátku loňských letních prázdnin,“ uvádí Karel Hanzlík.

Rekonstrukce napojení Šachetského potoka si vyžádala uzavření hlavní silnice v ulici K Cementárně, pod kterou procházelo nevyhovující potrubí. Objížďka vedla po nevyužívané souběžné komunikaci pod Radotínskými skalami. Tu radnice získala do správy uzavřením darovací smlouvy rovněž s ÚZSVM.

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář