19. srpna 2022

ODS Radotín: Vlak přivezl velké změny

(Noviny Prahy 16) Komentář na téma: Před 160 lety přijel první vlak. Co železnice Radotínu dala či naopak vzala?

Stačí se zeptat lidí ze sousedních obcí nebo městských částí, kde vlak nemají, a většinou uslyšíte, že by si jej tam také přáli. Přes všechny komplikace, které modernizace trati přinesla a jež už jsou z větší části za námi, je vlakové spojení s centrem Prahy pro Radotín obrovskou výhodou.

Letošní 160. výročí otevření železnice mezi Smíchovem a Bavorskem je krásnou připomínkou změny světa, kterou železnice přinesla. Vlak posunul Radotín z vesnice na město a nakonec i na součást hlavního města. Do zemědělsky zaměřené obce přinesl průmysl a nové obyvatele. A díky vlaku, který je považován za ideální příměstské dopravní spojení, se naše městská část mohla v posledních letech proměnit na příjemné místo k bydlení ve spojení s okolní přírodou.

Když si ale na druhou stranu uvědomíme, že za celou dobu své 160leté existence se trať nijak zásadně neopravovala, vypovídá to o zanedbanosti dopravní infrastruktury v České republice. To se však právě nyní v našem případě mění a naše spojení s centrem Prahy se už bude jen lepšit. Radotín se modernizací tratě také zbavil velkého hluku spojeného se starým železným mostem nad silnicí u Horymírova náměstí, který pocházel právě ještě z 19. století. Cestující už využívají bezpečné nástupiště a bezbariérové podchody. Radotín se díky tomu stává zase o kus lepším místem k životu.

Jakékoliv oddalování rekonstrukce trati, které vidíme na příkladu chuchelského nadjezdu nebo dále po trati na Beroun, se nevyplatilo. Radotínská radnice jednala se Správou železnic už od roku 2007 o podobě podchodů i celého nádraží. Díky tomu se u nás práce chýlí ke konci, i když se někdo může domnívat, že vše mohlo proběhnout rychleji. Nemohlo, jelikož stavba probíhala za plného provozu a v závislosti na projednaných výlukách. A bohužel to vypadá, že modernizace trati dále směrem na Beroun jen tak nezačne.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář