5. května 2022

ODS Radotín: Také doprava potřebuje kroky k lepšímu

(Noviny Prahy 16) Komentář na téma: Vylepší nová křižovatka pod Korunou dopravu v Radotíně?

Radotín není možné obepnout obchvatem, který by tranzitní automobilovou dopravu úplně odvedl z naší městské části. Musel by vést nádhernou přírodou v údolní nivě v okolí Berounky, kde se plánuje příměstský park Soutok, a po pozemcích na katastru městských částí Lipence a Zbraslav, které s takovým projektem v minulosti nesouhlasily. Musíme tedy pracovat s tím, co máme k dispozici.

Jedním z důležitých bodů je přitom křižovatka pod Korunou, která už ve své původní podobě nezvládala rostoucí počty aut. Ty sem přijíždějí ze středočeských obcí, které v minulých letech zaznamenaly velký nárůst počtu obyvatel. Černošice a okolí se dokonce rozrostly na dvojnásobek. A my zde kvůli tomuto vývoji máme nyní stejně hustou dopravu jako před otevřením Pražského okruhu.

Proto jsme ve spolupráci s hlavním městem prosadili úpravu křižovatky, která Radotínu přinese několik výhod. Auta se před ní budou řadit do více pruhů, řidiči přijíždějící od Černošic či Třebotova projedou Radotínem plynuleji a získáme nové napojení pro obchody v čele s Albertem či Tetou, pro poštu a budoucí centrum. Možná ještě lepší plynulost by na místě pod Korunou zajistil velký kruhový objezd, který se však na toto místo nevejde. Pokud tedy nechceme zrušit park a zbourat několik starých domů v okolí Koruny.

Když nemůžete postavit obchvat ani kruhový objezd, nezbývá než pracovat s hlavními dopravními tepnami, na kterých je nutné zajistit plynulou jízdu. A pokud to jde, oddělit auta od pěších. To se nám podaří díky chystané lávce, která propojí oblast panelových domů na náměstí Osvoboditelů a nádraží se školou či biotopem. Křižovatka navíc ochrání ulice v okolí panelových domů před nárůstem dopravy, který by zde nastal po zavření železničního přejezdu v ulici Na Betonce.

Opozice nám předhazuje, že se v naší městské části staví až příliš. Znamená to, že si Radotín nezaslouží rozvoj, ze kterého profitují jeho obyvatelé? Zkuste si odpovědět sami například na tyto otázky: Žije se nám lépe s krytým bazénem, nebo bez něj? Je lepší mít Kulturně-komunitní centrum Koruna, nebo takové místo pro setkávání různých sociálních skupin nemít? Bylo příjemnější staré nádraží s drolícími se nástupišti, nebo bude komfortnější to nové s moderním zázemím včetně dvou bezbariérových podchodů? A je pro naši školu výhodnější zmodernizovaný a rozšířený areál s praktickou aulou? To samé platí pro dopravu – i křižovatku pod Korunou bylo nutné přestavět tak, aby odpovídala současné dopravní situaci.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky: