1. března 2022

Pomoc Ukrajině

(Noviny Prahy 16) Pravidelný úvodník starosty městské části Praha 16.

Vážení spoluobčané,

tento úvodník píšu ve čtvrtek 24. února, kdy k nám přicházejí jen pár hodin staré zprávy o invazi Ruska na Ukrajinu. Cítím obrovské rozrušení a obavy. Za pár hodin tyto noviny odejdou do tiskárny a lze jen těžko odhadnout, jak se za týden, než se dostanou do vašich poštovních schránek, události vyvinou. Už nyní však chystáme na radnici plány, jakým způsobem v Radotíně pomůžeme občanům Ukrajiny nebo jak se zapojíme do hromadných aktivit na podporu ukrajinského lidu na území hlavního města Prahy.

V roce 2019 jsme v prostorách výtopny nedaleko Alberta poskytli prostory organizaci Humanitární pomoc Ukrajině. Tato nezisková společnost vozí ošacení a potraviny na východ Ukrajiny, především do Luhanské oblasti. Uspořádala u nás také výstavu fotografií z míst nedaleko ukrajinsko-ruské hranice, aby si lidé mohli udělat obrázek o tamní situaci přetrvávající od roku 2014. S jejím vedoucím Petrem Olivou vyjednáme způsob, jak dále pomáhat této Ruskem napadené zemi přímo u nás v Radotíně. O všem vás budeme informovat.

Pomoc Ukrajině považuji za velmi důležitou. Už při otevření nového sídla Humanitární pomoci Ukrajině jsem za přítomnosti ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise uvedl, že jsme v roce 1968 sami zažili agresi východních sousedů, kdy svět jenom přihlížel okupaci Československa. Historická zkušenost a demokratické principy nám velí stavět se rozhodně proti agresorům napadajícím jiné státy a pomáhat napadeným.

Váš Karel Hanzlík, starosta Městské části Praha 16 (Radotín)

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16