14. února 2022

ODS Radotín: Zdravé finance především

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma: Hospodaří radotínská radnice zodpovědně?

Městskou část nezadlužujeme, být dobrými hospodáři se nám daří nejen díky snižování provozních výdajů, ale i úspěšnou dotační politikou. Radotínský úřad patří k nejefektivnějším mezi pražskými městskými částmi, které vykonávají přenesený výkon státní správy, a to ve vztahu mezi náklady na pracovníky a vykonanými úkony. Ušetřené peníze můžeme investovat do rozvoje městské části. Radotín také patří k nejúspěšnějším příjemcům prostředků z dotačních titulů z evropských fondů a programů ministerstev.

Ve volebním období 2014–18 radotínská radnice takto získala přes 180 milionů korun, v tom aktuálním se prozatím jedná o částku kolem 80 milionů Kč. Pravidelně městská část získává rovněž účelové prostředky od hlavního města Prahy. A právě díky úspěšným dotačním řízením se podařilo v Radotíně například vybudovat nové kulturně-komunitní zařízení (Centrum Koruna), navýšit kapacitu 1. stupně základní školy, nové zázemí získala místní služebna Policie ČR či základní umělecká škola, rozšířila se činnost pečovatelské služby.

Radotínská radnice také v posledních letech díky dobrému hospodaření dokončila výstavbu krytého bazénu, vybudovala novou moderní kotelnu na starém Sídlišti či završila poslední velkou etapu technické vybavenosti (kanalizace, plynofikace) v oblasti Lošetická/Zderazská. Radnice investovala i v oblastech bezpečnosti či životního prostředí, a to například dalším rozšířením kamerového systému, zavedením uceleného systému svozu bioodpadu či navýšením počtu kontejnerových stanovišť na tříděný odpad. Z tohoto výčtu je patrné, že dobré hospodaření má na radotínské radnici dlouhou tradici.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu