9. února 2022

Vyrovnaný rozpočet Prahy 16 není samozřejmostí

(www.mcpraha16.cz) Mít vyrovnaný rozpočet a zodpovědně hospodařit není automatickou záležitostí. Podívejte se na hospodaření státu, který si zvláště v minulém roce nedělal hlavu z rozhazování peněz na všechny strany, například v rámci covidových dotací. Tu vylepšil rozpočet kasinům, jindy nesmyslně podporoval bohaté firmy zahraničních společností, kterým kompenzoval ušlé zisky, jež pak odtekly někam mimo Českou republiku.

Špatné hospodaření státu se projevuje také na financování obcí a měst. Nám se však i přes další negativní jevy, kterými jsou zdražující energie a rostoucí inflace, podařilo i pro rok 2022 navrhnout pro Radotín rozpočet vyrovnaný. Přestože navíc dochází k navýšení výdajů při identické podobě příjmů jako v roce minulém.

Řadě obcí se bohužel zodpovědné hospodaření nedaří, někde dokonce vyhlašují obecní bankrot. Připomeňme si Rokytnici nad Jizerou, krušnohorské Vejprty, Podbořany na Chrudimsku či Domašov nad Bystřicí. Ve velkých problémech jsou nyní i některé pražské městské části. V minulosti se zadlužily a v těžkých ekonomických časech se jim sázka na půjčky nevyplácí.

Jsem proto rád, že městskou část nemusíme zadlužovat, a přesto máme dost prostředků na to, abychom v Radotíně mimo jiné nadále nabízeli například širokou paletu kulturních akcí. Právě kultura potřebuje velkou finanční podporu – knihovna, kino nebo Centrum Koruna se bez financí z rozpočtu Radotína neobejdou. Kulturu považuji za správnou investici. Lidé se potřebují potkávat a bavit, což v době různých epidemických omezení platí ještě více než kdy jindy. Na viděnou v sobotu 19. února na radotínském masopustu!

Přeji vám především pevné zdraví!


Karel Hanzlík
starosta Městské části Praha 16 (Radotín)

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5
zastupitel hl. m. Prahy

Štítky:
komentář