7. září 2021

Radotínská knihovna slaví sté narozeniny

(Noviny Prahy 16) Knihovna nám již sto let připomíná, že knihovní kultura má v Radotíně své nezpochybnitelné místo. Jaké jsou hlavní milníky její dlouhé historie?

Radotínská knihovna začala fungovat první zářijovou neděli roku 1921 v malé místnosti domu čp. 2. Ze záznamů vyplývá, že o rok později bylo v knihovně týdně půjčeno okolo dvou až tří set svazků. Knihovna tehdy měla ve svém vlastnictví celkem 442 svazků beletrie a četby naučné a 26 svazků časopisů. Navštěvovalo ji 150 čtenářů.

Když byla v roce 1928 otevřena měšťanská škola, knihovna se přestěhovala do uvolněné místnosti v čp. 23, do domu, kde dnes najdeme radnici. V roce 1936 měla podle statistického výkazu již 2800 svazků a 256 zapsaných čtenářů. Knihy se půjčovaly jen v neděli dopoledne.

Roku 1939 začalo stěhování. Nejprve byla přemístěna do jedné ze sokolských šaten, od roku 1940 do roku 1944 sídlila v domě pana Šamonila v ulici Na Betonce, roku 1944 byla přestěhována do budovy U Broulímů (Smalt).

ZMĚNY PO ÚNORU 1948

Změnu v knihovnictví přinesl Vítězný únor. Muselo být vyřazeno mnoho publikací považovaných vládnoucím režimem za závadné a škodlivé. Veřejné lidové knihovny měly sloužit ideové a mravní výchově lidu a knihovník byl ten, kdo posuzoval vhodnost knih po stránce politické, umělecké i odborné.

Začátkem 50. let knihovna přesídlila do budovy čp. 5 naproti Koruně, kde zůstala až do roku 1990. Od roku 1955 vedla knihovnu Marie Vacková, pod jejímž vedením byly pořádány literární Večery poezie (například Večer romancí v hudbě a poesii, Májový večer, Orientální večer). Večerní akce byly hojně navštěvované.

Až do roku 1968 se v knihovně topilo uhlím v kamnech a knihy byly seřazeny podle data získání bez ohledu na žánr. V regálech byly dohromady promíchané knihy dětské i pro dospělé. Teprve po roce 1968 byly knihy roztříděny na literaturu pro děti a dospělé a také byla rozdělena literatura naučná a beletrie. Knihovna byla v té době středisková, starala se i o pobočky v Kosoři, Třebotově, Chotči, Chýnici a Lochkově.

Od července 1974, kdy byl Radotín připojen k Praze, připadla knihovna pod Městskou knihovnu Praha. Vzápětí nastaly chudé roky. Stala se pro Prahu periferní knihovnou, o kterou nebylo pečováno, dokonce některé zajímavé publikace byly převedeny do Městské knihovny. V lednu 1983 se knihovna přesunula zpět pod Místní národní výbor Radotín. Znamenalo to samostatný nákup knih a celkově větší samostatnost knihovny. V říjnu 1988 se stala vedoucí knihovny Naďa Mašková, která se o ni starala téměř 19 let, až do června 2007.

STĚHOVÁNÍ DO LOUČANSKÉ

Protože se ve zdech knihovny objevily trhliny a prostory se ocitly v havarijním stavu, v říjnu 1990 byla knihovna přestěhována do Loučanské ulice. Na stejném místě ji najdeme i dnes. Na rekonstrukci tehdy nebyly peníze, proto byly prostory jen částečně upraveny a vybaveny nábytkem z jiných knihoven.

V té době měla knihovna již přes tisíc čtenářů, kteří si vypůjčili přibližně 42 tisíc knih, ve fondu měla knihovna více než 39 tisíc svazků. Prostory se ovšem ukázaly jako nedostatečné, a proto bylo rozhodnuto o zvětšení a zmodernizování. V lednu 2006 byla knihovna zcela uzavřena, budova byla zásadně přestavěna a knihovní fond byl zpracován do elektronické podoby.

V říjnu 2006 byla knihovna slavnostně otevřena jako moderní a plně automatizovaná. Slavnostního otevření se mimo jiné zúčastnila starostka Prahy 16 Hana Žižková a senátor za zdejší volební obvod, historik Tomáš Grulich. Za povedenou rekonstrukci byla knihovna v letech 2007 a 2008 nominována do soutěže o titul „Knihovna roku“.

Od července 2007 do listopadu 2020 knihovnu vedla Irena Farníková s přestávkou od března 2013 do konce roku 2016, kdy ji vystřídala Michaela Lašková. V prosinci 2020 se novou vedoucí stala Sabina Krejčí.

V nové knihovně, která využívá automatický knihovní systém a používá elektronický on-line katalog, mají návštěvníci k dispozici šest počítačů s internetem i wi-fi připojení. Knihovna se také věnuje pořádání akcí pro veřejnost, probíhají zde besedy, autorská čtení a vernisáže výstav, které jsou v knihovně k vidění. Půjčují se také audioknihy, společenské hry a od roku 2019 rovněž e-knihy.

Návštěvníci najdou k zapůjčení i knihy v angličtině, němčině a francouzštině. Pro děti se pořádají exkurze, přednášky a besedy s autory, rok 2018 přinesl novinku – akci s názvem Narodil se čtenář určenou nejmenším dětem. Pravidelně se knihovna v červnu podílí na pasování prvňáků na čtenáře a v říjnu bývá během tradičního Havelského posvícení celý víkend otevřeno. Návštěvníci se mohou těšit na výprodej knih vyřazených z fondu knihovny. V roce 2014 zazářil web knihovny na soutěži Biblioweb – soutěži o nejlepší knihovnické webové stránky – a ve své kategorii zvítězil.

KNIHOVNA V PANDEMII

Jako všechen společenský život i chod knihovny těžce ovlivnila pandemie nemoci covid-19. V roce 2020 se střídalo otevření a zavření knihovny s omezeným provozem či výdejem objednaných knih přes okénko. V květnu knihovna zaznamenala vládní návštěvu – ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který chtěl vidět, jak se obecní knihovny vyrovnávají s těžkými podmínkami diktovanými epidemiologickou situací, a natočil zde video propagující knihovny.

Do roku 2021 knihovna vstoupila opět uzavřením, opakoval se stav z předchozího roku, situaci dovršil havarijní stav střechy, takže od konce července do konce srpna bylo zavřeno a knihovna dostala novou střechu. To vše samozřejmě mělo vliv na pokles čtenářů a počet výpůjček. Na konci roku 2019 bylo v knihovně zaregistrováno více než 1600 čtenářů, kteří si půjčili cca 55 000 titulů, o rok později to bylo 1340 čtenářů a 34 000 výpůjček. Knihovní fond se již od otevření rekonstruované knihovny pohybuje okolo 50 000 svazků.

Můžeme jenom doufat, že ke stým narozeninám dostane knihovna nové nadšené čtenáře, a ti budou moci plně využívat možností, které knihovna nabízí, a pro knihovnu začne nová a veselejší kapitola její existence!

Irena Farníková

dlouholetá vedoucí radotínské knihovny

Irena Farníková

členka ZMČ Praha 16
členka rady místního sdružení ODS Radotín

Štítky:
komentář