9. července 2021

ODS Radotín: Lávka jako vyhlídkové místo

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma: Je rekonstrukce stávající lávky správným řešením?

Po dlouhou dobu patová situace okolo lávky je minulostí a my se můžeme těšit na nové a bezpečné přemostění Berounky z dílny architekta Josefa Pleskota. Vážíme si spolupráce s touto uznávanou personou a těší nás, že i on hodnotí spolupráci s vedením radotínské radnice velmi kladně. Výsledkem bude lávka, která Radotín bezpečně a komfortně propojí se zbraslavským břehem a s Lipencemi. Jedno z nejkrásnějších a nejfrekventovanějších míst v Radotíně tak dostane pěknou, a přesto staronovou tvář.

Lávka nás zaměstnává už od roku 2014. Tehdy jsme ji nechali na základě statického posudku zabezpečit podpůrnou konstrukcí. S hlavním městem jsme zahájili intenzivní jednání o výstavbě nového přemostění. V roce 2015 začal magistrátní odbor majetku připravovat projektovou dokumentaci, ale následné výběrové řízení skončilo odvoláním jednoho z účastníků soutěže. Loni jsme se vrátili do hry, poté co jsme iniciovali legislativní změnu, díky níž není stavba většího mostu spojeného s provozem lodí zapotřebí. S hlavním městem jsme se dohodli, že nám na přemostění poskytne dotaci, kvůli urychlení všech záležitostí spojených s takovou stavbou však projekční a organizační práce přešly na radotínskou radnici. Nyní čekáme na přihlášky stavebních firem do výběrového řízení, na podzim by stavba měla začít a příští rok v létě bude hotová.

Nedávno rozšířené místo u řeky dostane další přídavek. Věříme, že se lávka stane oblíbeným místem nejen pro překonání řeky, ale také k zastavení a rozhlédnutí po okolní krajině. Přispějeme tím k dalšímu posunu Radotína směrem k modernímu místu uprostřed nádherné přírody.

Je přitom poněkud úsměvné, jak si někteří opoziční zastupitelé přivlastňují zásluhy za vyřešení této na dlouho zablokované záležitosti. Nápad na rekonstrukci lávky vznikl u nás na radotínské radnici a my jsme ho dokázali prosadit u vedení hlavního města, které za lávky v metropoli zodpovídá. To vše podtrhla výborná spolupráce s architektonickým studiem Josefa Pleskota.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář