11. ledna 2021

ODS Radotín: Chytrá řešení i v odpadech

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma: Jak by se měla městská část vypořádat s rostoucím množstvím odpadu?

Jedním z fenoménů roku 2020 se kvůli koronaviru stalo rostoucí množství odpadu. Práce z domova, domácí výuka, karanténa, to vše podpořilo nárůst množství vyhazovaných plastů, papírových nebo skleněných obalů.

Všechny městské části dostávají od hlavního města stejnou podporu při svozu odpadu a ve všech je také situace hodně podobná. Spoléhat pouze na služby, které nabízí metropole, dnes už však nelze a pražské části si musí umět pomoct samy. Rozdíly v přístupu jednotlivých městských částí jsou patrné například v použití odpadových technologií. Jedním z důležitých cílů je dostat odpad z veřejného prostoru pod zem do kapacitně větších nádob a zkulturnit místa pro separovaný odpad. Před pěti lety se proto Radotín připojil k několika málo městským částem, které se vydaly touto cestou.

Díky prostředkům z evropského fondu a vložené finanční spoluúčasti vyřešila radotínská radnice navýšení kapacity deseti stanovišť, což při stejné periodicitě svozu zajišťuje do budoucna větší prostor pro odkládání odpadů v blízkosti obytných objektů. I v tomto se však ukazuje, jak nutná je sounáležitost obyvatel a dodržování uživatelských návodů při odkládání odpadu a při řešení požadavků na čistotu veřejného prostoru.

Dalším krokem je využití tak zvaných chytrých košů, které s pomocí solárních panelů dokáží slisovat čtyř- až pětinásobný objem odpadu, čímž klesá počet nutných svozů. I tato technologie, která byla pořízena z prostředků městské části, ukazuje, že sledujeme trendy, sázíme na moderní technologie a řešíme vývoj nárůstu odpadů.

Technické služby a sběrný dvůr provozované radotínskou radnicí jsou pak potvrzením garance systémového řešení. Hlavní město není schopné v současné době navýšit četnost svozů, a tak musí pomoci pracovníci našich technických služeb. Sběrný dvůr pak nabízí možnost bezplatného uložení odpadu, bez čekání na vyvezení kontejnerů. Jsme rádi, že mnozí naši spoluobčané pochopili složitost situace a pomáhají udržet Radotín čistý.

Děkujeme.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky:
komentář