10. února 2020

ODS Radotín: Soutok si musí ponechat svůj přírodní charakter

(Noviny Prahy 16) Reakce na téma Novin Prahy 16: Jak by se měla změnit plocha u soutoku Berounky a Vltavy? Jsou současné plány reálné?

Náš názor na soutok zůstává už řadu let stejný. Protestovali jsme proti megalomanskému projektu velkých jezer s jachtami a byli jsme úspěšní. Radotínská radnice iniciovala v  roce 2013 změnu pražského územního plánu tak, aby si krajina na soutoku zachovala svůj přírodní charakter. A  na konci loňského roku jsme spolu se starosty z  obcí podél dolního toku Berounky dosáhli vyškrtnutí této řeky ze seznamu vodních toků určených pro splavnění loděmi.

Dnešní situace se nám však přesto nelíbí. Na katastru Radotína stojí v  sousedství Berounky skleníky, které už dlouho neslouží svému účelu. Na polích mezi řekami se pěstuje řepka, což také pro přírodu není žádná výhra.

IPR hl. města Prahy by ze soutoku rád vytvořil moderní krajinu 21. století. Záměr je to šlechetný, ale jeho realizace nebude jednoduchá. Celému snažení schází především jakákoliv politická podpora čelných představitelů pražské radnice. Je zapotřebí vyřešit řadu problémů například ohledně pozemků, z nichž 90 procent je v soukromém vlastnictví a jejichž majitelé mají často jinou představu o jejich využití. Když si někdo z  vedení Prahy vezme projekt za svůj, může se vše dát do pohybu. Pak bychom se rádi na soutoku dočkali rozmanité přírodní krajiny propojené s volnočasovými aktivitami. Například tak, jak to navrhujeme v projektu sportovně-rekreačního areálu Radotín se stezkami pro cyklisty, in-line bruslaře nebo volnočasovými místy pro rodiny s dětmi. Záměr naší městské části je také jediný, který se rozkládá na části pozemků v majetku hl. města Prahy. S  Ředitelstvím silnic a  dálnic jsme dojednali případný vznik parkoviště pod dálničním mostem, aby nevznikaly problémy s parkováním.

Velkým tématem na soutoku je a  bude těžba štěrkopísků na zbraslavské straně. Tu my úplně neovlivníme. Realita je taková, že už před lety, na základě souhlasných stanovisek dotčených orgánů, vydal Báňský úřad Kladno s těžbou souhlas.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky: