19. června 2018

Přemýšlejme o ceně a váze svobody a demokracie

(Pravá 5) Každý rok s velkou pokorou kladu se svými kolegy věnce k památníkům radotínských občanů padlých při Květnovém povstání roku 1945, kteří se i na sklonku válečného běsnění a v brzké vidině osvobození neváhali postavit prchajícím nacistickým jednotkám a zasadit se o rychlejší příchod míru.

Nejinak tomu bylo i letos 5. května při připomenutí zahájení Květnového povstání českého lidu a následného státního svátku – Dne vítězství 8. května. Události spojené s těmito daty určitě představují, i s ohledem na 3 700 padlých v Praze a přibližně 11 700 v celé republice, jeden z nejodvážnějších skutků naší novodobé historie.

A tak mi bylo při pietní akci uctění památky skoro dvou desítek obětí, tváří v tvář všem těm jménům padlých radotínských občanů při Květnovém povstání roku 1945 vyrytým na desce památníku na nám. Osvoboditelů, kteří neváhali pro lepší a svobodnější budoucnost země položit to nejcennější, svoje životy, nějak smutno, vnitřně jsem cítil rozpaky a možná i stud v kontextu aktuálního dění v naší zemi.

Když si uvědomím, jak jsou v posledních měsících znásilňovány demokratické principy svobodné společnosti neskutečnou koncentrovanou politickou, ekonomickou a mediální mocí člověka, který by v Česku nejraději zavedl styl autoritářského vládnutí a rozkazoval nám a vedl nás jako své zaměstnance. Jak nebezpečné je pro budoucnost, že onen premiér začíná ovládat státní zastupitelství a nyní i státní policii a nad ní dozorující orgány. Nebo si kladu otázku, proč minimálně 2,5 milio-
nů Čechů volilo při podzimních parlamentních volbách politicko-byznysový projekt prokazatelného člena STB, kariérního komunisty, notorického lháře, navíc trestně stíhaného člověka, nebo extremistické SPD či KSČM, jež se do této doby nikdy nedistancovala od své totalitní minulosti a ničení demokraticky smýšlejících lidí. To vše korunuje nově zvolený prezident Zeman, který bez jakýchkoli skrupulí navštěvuje autoritářsky vedené země a v poslední době stranický sjezd komunistů. To, že v rámci podpory možné vznikající vlády dostávají komunističtí poslanci nechvalně spojení s minulým režimem vlivné parlamentní funkce, že jsou uráženi novináři a lidé, kteří veřejně vyjadřují svoji nespokojenost a názor, je obrovské zneuctění odkazu všech padlých za svobodu a demokracii a zároveň velice alarmující stav.

To v éře, kdy se máme v porovnání s jinými zeměmi velice dobře, kdy jsme jednou z nejbezpečnějších zemí, ale ne díky těm, kteří jsou u současné moci.

Děkuji všem, kdo jste se v Radotíně zúčastnili pietní akce a uctili památku těch, kteří pro lepší budoucnost a pro nás neváhali obětovat to nejcennější, svůj život. Děkuji, že jste uctili principy svobodné a demokratické společnosti. Děkuji za podporu, že podobný pocit a názor nemám jen já sám. Nebuďme líní, nenechme se otrávit či ukolébat, neupadejme do letargie a hlavně přemýšlejme o ceně a váze svobody a demokracie.

 

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář