1. dubna 2018

Město poskytlo 10 milionů na rozšíření školní jídelny v Radotíně. Slouží základce i gymplu

(nasregion.cz) Dotaci ve výši 10 milionů korun poskytlo pražské zastupitelstvo městské části Praha 16 na rozšíření stravovací kapacity školní jídelny Radotín, kterou využívají i studenti tamního Gymnázia Oty Pavla. Nedávno o tom rozhodli pražští zastupitelé.

„Gymnázium nemá vlastní stravovací zařízení a využívá kapacitních možností Školní jídelny Radotín, kterou zřizuje městská část Praha 16. V posledních letech dochází k růstu počtu základní školy s předpokladem tisíc žáků. Kapacita gymnázia je cca 280 studentů. Kapacita jídelny byla několikrát navyšována, ale současný technický stav a prostory neumožňují další navýšení z hlediska technologie kuchyně a jídelny pro strávníky,“ je uvedeno v důvodové zprávě materiálu, které zastupitelstvu předložila radní pro oblast školství Irena Ropková.

 

Studenti se do jídelny nevejdou

Řešením situace je podle ní modernizace a rozšíření technologického zázemí kuchyně a rozšíření jídelny o přístavbu, která by splnila kapacitu 1300 míst pro základní školu a gymnázium. O to žádal hlavní město první zástupce starosty Prahy 16 Miroslav Knotek. „Kapacitu jídelny jsme v posledních letech několikrát navyšovali, ale současný technický stav a prostory už neumožňují další navýšení z hlediska technologie kuchyně a jídelny pro strávníky,“ uvedl mimo jiné v žádosti. Na začátku školního roku došlo podle něj k situaci, kdy někteří studenti nových ročníků neměli možnost využít dotované stravy.

„Počet strávníků se přehoupl přes kapacitu tisíc jídel. Během října se tento stav vyřešil vyřazením strávníků, kteří nevyužívali možnost školního stravování, ale byli do něj přihlášeni. Pro příští školní rok tato situace hrozí třiceti až čtyřiceti studentům gymnázia, v následujících letech to bude obdobné,“ uvedl. Ze studie proveditelnosti, kterou zadal loni v září, podle jeho slov vyplývá možné řešení přístavby do nevyužívané části školního dvora. Zvýšení kapacity jídelny navrhl rozdělit do dvou etap.

„Předpokládáme, že během dubna bychom mohli znát vítěze výběrového řízení. Do června by mohly probíhat přípravné práce a hlavní výstavba bude soustředěna zejména na prázdninové měsíce, kdy bude škola prázdná,“ uvedl následně Knotek. Celková částka se pohybuje kolem dvaceti milionů, z toho zhruba polovinu – 10 milionů – poskytne městské části hlavní město.

Zdroj : http://nasregion.cz/praha/mesto-poskytlo-10-milionu-na-rozsireni-skolni-jidelny-v-radotine-slouzi-zakladce-i-gymplu

 

Mgr. Miroslav Knotek

místostarosta městské části Praha 16
člen Oblastní rady ODS Praha 5