27. října 2016

Radotín zrevitalizuje břehy Berounky

(Euro.cz) Pohodlnější přístup k řece a záliv, Radotín zrevitalizuje další úsek Berounky. Přibude i loučka s lavičkou. Městská část Praha 16 stavební práce, které provede splečnost Eksis, vyčíslila na 900 milionů korun. Stavba bude volně navazovat na projekt s názvem Místo u řeky, který byl dokončen v loňském roce.

Stavební úpravy by měly být hotové do konce letošního roku. Cílem rekonstrukce je podle radnice podpořit vztah obyvatel k vodě a rozšířit možnosti pasivní rekreace.

„Řeka je nedílnou součástí našeho života v Radotíně a dnes nemáme skoro ani možnost se k řece dostat, přijít k ní, ač tu trávíme svůj čas. To bychom rádi napravili,“ uvedl zástupce starosty Městské části Praha 16 Miroslav Knotek (ODS). „Myšlenka postupné úpravy břehů Berounky vznikla už při dokončení první studie projektu Místa u řeky. Až budou vyřešeny se Státním pozemkovým úřadem majetkové problémy v prostoru bývalého zahradnictví, budeme pokračovat další etapou - proti proudu řeky směrem k biotopu,“ doplnil.

Přístup k vodě má ulehčit víceúrovňová terasa, která ve vyšší úrovni začne od zálivu s lavičkou na cyklostezce, pokračuje přes schodiště a sedací schody k terase v nižší úrovni a přechází na přírodně řešenou cestu s výškovými stupni, které povedou na nově zpevněný okraj břehu. Na záliv naváže konstrukce ocelové terasy opláštěné hoblovanými prkny. Dominantním motivem bude i cesta s 12 žulovými kameny nepravidelného tvaru, které umožní přímý vstup k řece nebo do řeky.

V současné době Technické služby Praha – Radotín břeh čistí od náletových dřevin, a to od bistra „U Ondřeje“ k místu, kde se Radotínský potok vlévá do Berounky. Celý projekt doprovodí informační tabule věnované historii řeky Berounky, radotínskému přívozu a povodním.  

 

Více na: https://www.euro.cz/praha/radotin-zrevitalizuje-brehy-berounky-1311707#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Mgr. Miroslav Knotek

místostarosta městské části Praha 16
člen Oblastní rady ODS Praha 5