16. října 2017

Slovo starosty k zahájení školního roku v Radotíně

(Pravá 5) Měsíc září je tradičně spojen se zahájením nového školního roku. Jako každý rok mi bylo ctí účastnit se slavnostního zahájení a prvního školního dne tentokrát pro „rekordních“ 127 prvňáčků v radotínské základní škole. Byla to pro mne milá povinnost, již s ohledem, že než jsem začal dělat komunální politiku v pozici uvolněného zástupce starosty a následně starosty, moje profesní kroky byly spojeny právě s touto institucí, co by kantora. K prvnímu školnímu dni neodmyslitelně patří i přivítání žáků prvních tříd, které tradičně probíhá za vydatné podpory a účasti rodičů a prarodičů. Je to správné, vždyť v životě každého z prvňáčků se jedná o velice důležitý a významný krok za dalším poznáním a vzděláním.

Děti jsou naše budoucnost a je potřeba jim a hlavně učitelům vytvářet maximálně kvalitní zázemí a podmínky pro úspěšný průběh výchovně vzdělávacího procesu. Proto jsem rád, že se nám daří naplňovat plán a koncept rozvoje Základní školy Radotín, tak jak jsme ho představili veřejnosti v roce 2014, a to i s ohledem na vývoj demografické křivky v Městské části Praha 16.

I při letošním slavnostním zahájení školního roku jsme měli připraveno překvapení v podobě dokončení a uvedení v provoz nově vybudované nástavby nad přízemním, západním křídlem pavilonu bývalých školních dílen. V nastaveném patře jsou čtyři nové učebny, zázemí pro učitele a v kompletně zrekonstruovaném přízemí jsou opět po letech funkční dílny s veškerým technickým vybavením a skladovým zázemím. A některé další investice spojené s přijatým konceptem rozvoje základní školy, především s navyšováním kapacity, probíhají či jsou ve finální podobě přípravy i s jasným financováním. Je potřeba zmínit skutečnost, že se dlouhodobě v předstihu daří reagovat na budoucí požadavek radotínských občanů na umístění jejich dětí do školních zařízení smysluplným navyšováním kapacity stávajících objektů (ne stavbou úplně nových, které by po čase byly poloprázdné a provozně náročné), takže dokážeme uspokojit aktuální narůstající poptávku, což není např. v jiných pražských městských částech běžná věc a rodičům tak nastávají velké problémy s umístěním svých ratolestí. Ty mnohdy musí svoje děti dovážet do jiných spádových oblastí, což pro ně znamená značný logistický, časový a ve finále i finanční problém.

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář