27. března 2017

Chytré město: Jde o chytré vládnutí, tvrdí Radotín. Má soláry, chce elektrobus

(Euro.cz) Solární panely na střeše základní školy, radniční elektromobil a dobíjecí stanice, online odečty energií v obecních domech, Praha 16 se snaží naplnit koncept Smart Cities komplexně. Městská část by ráda navíc zprovoznila elektrobus, který propojí části Radotína s vlakovým nádražím.

„Pilotní projekt se uskutečnil ve spolupráci s výrobcem elektrobusů v říjnu 2016 a měl velký ohlas u občanů. Realizace projektu je závislá na rekonstrukci vlakového nádraží Praha Radotín, která by měla začít v roce 2018 a přinese bezbariérovost stanice,“ sdělil zástupce starosty Miroslav Knotek (ODS).

Praha 16 chce současně vybudovat u vlakového nádraží parkoviště P+R pro 240 aut. „Součástí projektu bude informační systém na vjezdech do Radotína o stavu využití parkoviště a autonomní fotovoltaická elektrárna s akumulací energie pro potřeby budovy. V současné době je zpracována dokumentace pro územní rozhodnutí,“ zmínil Knotek.

V loňském roce nahradila městská část v rámci konceptu Smart Cities jednu ze stávajících nabíjecích stanic pro elektromobily, které fungují od roku 2011, novou kapacitnější rychlonabíjecí stanicí.

Praha 16 má také v plánu vybudovat v rámci revitalizace centra Radotína v místě stávající kotelny novou radnici. Kotelnu přemístí do jiného objektu a nechá do ní nainstalovat novou moderní technologii na bázi kombinace spalování plynu a bio materiálu.

V současné době je radnice rozmístěna na čtyřech místech. „Sloučením do jedné budovy dojde k lepšímu servisu pro občany a ekonomice provozu. Nedojde k zástavbě nového místa, ale k revitalizaci brownfieldu,“ konstatoval Knotek. Komunikaci mezi jednotlivými „radnicemi“ zajišťuje kurýr městské části v elektromobilu, který kvůli tomu městská část zakoupila.

Radotín plánuje pořídit také inteligentní odpadkové koše a podzemní kontejnery. O finanční prostředky požádal Státní fond životního prostředí. Inteligentní koše Bigbelly chce radnice umístit do exponované lokality ve Vrážské ulici vedle hotelového domu.

Více na: http://www.euro.cz/praha/chytre-mesto-jde-o-chytre-vladnuti-tvrdi-radotin-ma-solary-chce-elektrobus-1338600#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Mgr. Miroslav Knotek

místostarosta městské části Praha 16