10. ledna 2017

Slovo starosty MČ Praha 16 do nového roku 2017

(www.mcpraha16.cz) První dny roku 2017 jsou za námi a mnozí si v nových 365 dnech začali plnit předsevzetí a cíle, která si koncem "starého" roku stanovili. Přeji vám všem, aby nový rok se sedmičkou na konci byl pro nás po všech stránkách úspěšný. To přeji samozřejmě i všem městským částem ze správního obvodu Prahy 16 a jejím zástupcům, aby se podařilo vykonat a zajistit pro občany spoustu potřebných a dobrých věcí.

Z pohledu radotínské radnice mohu zahájit letošní rok hned několika pozitivními informacemi. Tou první je, že díky dlouhodobě dobrému hospodaření máme v rozpočtu, jenž byl schválen na prosincovém zasedání Zastupitelstva MČ Praha 16, historicky největší objem vlastních investičních prostředků, a to více jak 20 miliónů korun. Díky objemu investicí budeme například dále pokračovat v zateplování objektů městské části, budeme moci vykoupit důležité pozemky například pro pokračování výstavby protipovodňových opatření, řešit další bezpečnostní opatření v dopravě a dofinancovávat projekty, na něž získáme či jsme získali prostředky od Hl. města Prahy nebo státu. 

 

Již dnes mohu napsat o připravovaných třech velkých a významných akcích, na které jsme v Radotíně získali účelové prostředky. Tou první je v závěrečném kvartálu roku zahájení výstavby nové hasičské zbrojnice, která nahradí ve vnitrobloku za Kulturním střediskem Koruna stávající, z hlediska současných standardů již zcela nevyhovující, objekt pro dobrovolné hasiče. 

 

O letních prázdninách bude zahájeno další navyšování kapacity základní školy v Loučanské ulici. V rámci koncepce rozvoje areálu 2. stupně dojde k budování multifunkční auly s dalšími stavebními úpravami, čímž dojde k navýšení o dalších šedesát míst a dva nové prostory pro samotnou výuku. Tímto krokem by měla být budoucnost pro umísťování radotínských žáků kapacitně zcela vyřešena. 

 

Koncem minulého roku Městská část Praha 16 po dlouhodobé snaze získala i důležitou účelovou investici ve výši 28 miliónů Kč na zahájení stavby nové protipovodňové betonové stěny v lokalitě Šárovo kolo. Ta je dimenzována na ochranu místních občanů a jejich nemovitostí proti padesátileté vodě s rezervou na průtoky vyšší. V rámci díla dojde k odbagrování současného valu, který již dávno neplní svoji funkci. Součástí stavby bude i zavedení nové splaškové kanalizace a dojde k rozšíření tělesa komunikace. Vybudováním chodníku dojde k ochraně chodců před kolizními situacemi s auty a cyklisty na zde vedoucí frekventované cyklostezce. Věřím, že se po realizaci bude lidem v Šárově kole žít přeci jen klidněji. Na tři uvedené akce je vázáno získaných "účelových" 63 miliónů Kč. 

 

V druhé půlce roku 2016 jsme zintenzivnili jednání o dalším pokračování budování technické vybavenosti (splašková kanalizace, plynofikace) s Odborem technické vybavenosti HMP. To, že se více jak dva roky v této záležitosti v Radotíně nic nedělo a máme stále lokality, které nejsou napojeny na moderní infrastrukturu, nás na radnici velice trápí. V současné době se dokončuje dokumentace pro výběr zhotovitele na stavbu ve Zderazské, zbytku Otínské a Lošetické ulici a věřím a udělám pro to maximum, aby Hlavní město Praha tuto stavbu, co nejrychleji vysoutěžilo a zahájilo, a to ještě v letošním roce. Doufám, že i v této záležitosti Vám budu moci dát co nejdříve pozitivní informaci.

 

Klidné a pohodové dny roku 2017 přeje 

Karel Hanzlík, starosta MČ Praha 16

Mgr. Karel Hanzlík

starosta MČ Praha 16
I.místopředseda ODS Praha 5

Štítky:
komentář